Bostadsområden och butiker är kriminellas nya tillhåll för att sälja droger i Järva. Foto: Åsa Sommarström

Knark säljs i butiker efter kameraövervakning

Bostadsområden och butiker är kriminellas nya tillhåll för att sälja droger i Järva. I Tensta och Rinkeby har droghandeln flyttat in i butiker efter att polisen börjat kameraövervaka området. – Droghandeln pågår framför mina ögon i min butik, jag känner mig maktlös, säger en näringsidkare i Rinkeby.

  • Publicerad 13:54, 15 aug 2017

Strax efter klockan 13 brukar de första drogerna säljas i Ahmeds butik i Rinkeby. Han heter egentligen något annat, men på grund av rädsla vill han vara anonym.

Han berättar om hur unga män med händerna bakom ryggen väntar på kunder utanför hans butik. Männen behöver sedan bara backa två steg in i butiken för att undvika polisens kameror. Där säljer de sina droger.

Så har det varit sedan i maj då totalt 55 kameror sattes upp i Rinkeby, Tensta och Husby enligt polisens 30-dagars beslut.

foto Åsa Sommarström;

– Droghandeln pågår framför mina ögon i min butik från lunchtid till stängning.  Jag känner mig maktlös, man vet inte vad de gör om man försöker ingripa, säger Ahmed, näringsidkare i Rinkeby.

Polisen arbetar just nu med runt 20 ärenden där filmer från kamerorna är viktigt bevismaterial och ett par fall har redan överlämnats till åklagare.

I juni ansökte polisen om att få ha kvar kamerorna tillsvidare i Rinkeby, Tensta och Husby. I väntan på länsstyrelsens beslut som kan ta flera månader, sitter de tillfälliga kamerorna uppe.

”Droghandeln pågår framför mina ögon i min butik, jag känner mig maktlös”

Flera Järvabor vittnar om att det blivit lugnare i centrum.

Men samtidigt har bostadsområden, butiker och mindre närliggande centrum som inte är kameraövervakade, i Järva, blivit de kriminellas nya tillhåll för att bedriva droghandel.

– Vi har märkt att när drogaffären ska göras kliver man nu in i butiker istället för att vara ute på torgen. Det ser vi både i Tensta och Rinkeby, men problemet är störst i butiker kring Rinkeby centrum, säger Mats Carinder, centrumchef vid Fastpartner.

Christoffer Bohman, polisområdeschef i Järva.

Polisen känner till problemen.

– Vi vet att bland andra butiksägare är utsatta och för dialog med flera näringsidkare, säger Christoffer Bohman, biträdande polisområdeschef i Järva.

Han berättar att de i samband med att de satt upp kamerorna ser problemen med att kriminella nu flyttar sina verksamheter in i butiker och ut i bostadsområdena.

Kriminella har hittat nya områden

Narkotikaförsäljningen i Tensta har förflyttats till Hjulsta centrum som inte är kameraövervakat. I Husby har droghandeln flyttat till Sibeliusgången i Akalla och i Rinkeby har även flera bostadsområden drabbats av att försäljning av droger flyttat till innergårdar och trapphus runt om centrum, enligt polisen.

– Jag är orolig för mina barn nu säljs droger vid sandlådan där vi bor, säger en Rinkebybo som vill vara anonym.

Christoffer Bohman, menar att det inte bara är negativt att den kriminella verksamheten tvingats flytta.

– De kriminella väljer sina försäljningsplatser av en anledning, till exempel områden som de känner till väl med bra reträttvägar. Nu tvingas flytta från sina tidigare prioriterade plaster i centrum till områden som inte är lika gynnsamma för deras verksamhet.

”På längre sikt kanske det blir aktuellt att kameraövervaka även de nya platser”

Polisen arbetar nu långsiktigt med att kartlägga de nya platserna. De ska i större utsträckning göra insatser i de områden som de vet att narkotikaförsäljningen förflyttats till och den senaste tiden har de bland annat ökat sin närvaro i Hjulsta, enligt Christoffer Bohman.

– På längre sikt kanske det blir aktuellt att kameraövervaka även de nya platser, dit kriminaliteten flyttat, för att störa ut kriminaliteten ytterligare.