Knäpptyst om Apples planer på en butik i Kungsan

Apples storslagna planer på en ny flaggskeppsbutik i Kungsträdgården följdes av.… total tystnad.

  • Publicerad 07:10, 21 apr 2017

Den amerikanska teknikjätten Apple lanserade sina planer på en ny stor butik i Kungsan under stort buller och bång i februari 2016.

– Vi vill lämna platsen bättre än vi fann den. Vi vill skapa ett samspel mellan Apple-butiken och den vackra parken, sa Wendy Beckman, chef för Apples butiker i Europa, på en noga regisserad presentation i Kulturhuset.

LÄS ÄVEN Så här Apple-butiken i Kungsan tänkt att se ut

Bara två månader senare, rekordsnabbt för att vara Stockholm, låg förslaget framför politikerna i stadsbyggnadsnämnden. Det blev ja – med förbehåll.

Den rödgrönrosa majoriteten med stöd av Centerpartiet gav Apple grönt ljus till fortsatt planering men krävde att företaget skulle återkomma med ett omritat förslag där butiken tog mindre plats och stämde bättre överens med Kungsans glaspaviljonger.

Sedan dess verkar allt ha stannat av. Trots att det gått ett år och trots att Wendy Beckman i samband med lanseringen sa att ”vi är spända inför att starta processen” har inget nytt presenterats.

LÄS ÄVEN Staden säger ja till Apple i Kungsan – men butiken måste göras om

Martin Schröder, handläggare på stadsbyggnadskontoret, säger att han och några kolleger visserligen träffade företrädare för Apple under senhösten för att diskutera en utveckling av förslaget men att det inte hänt något i sak sedan våren 2016.

Och inte låter det hetare från Apples närmaste presskontakt Andreas Rødland.

”Just nu har Apple inget nytt att komma med”, skriver han i ett mejl från Norge.

Den berörda fastigheten där TGI Fridays ligger i dag ägs av Apple genom bolaget Sju Sekel AB. Apple köpte den av Stockholms handelskammare för en okänd summa innan planerna på en butik blev kända. En av bolagets chefer i Stockholm, Johan Robertson, håller också tyst när vi frågar om vad som händer i frågan om en Applebutik.

– Vi får inte uttala oss om den saken helt enkelt, säger han på telefon.

Och vad gäller restaurangen som ligger i det hus som Apple måste riva för att kunna bygga en butik: ingen information därifrån heller.

StockholmDirekt har varit i kontakt med flera personer på TGI Fridays i Stockholm som hänvisar vidare till deras norska vd respektive marknadschef – som inte återkommit.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) meddelar att planprocess pågår men att det i övrigt inte finns något nytt att säga.

Sagt om Apples planer för Kungsträdgården

”Vi säger att det ska vara ett hus med två framsidor. Det vill säga en kommersiell sida mot Hamngatan och en sida mot Kungsträdgården som uppfattas som publik, med ett café eller servering. Det skulle jag säga är den stora nöten att knäcka”.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) 15 april 2016.

”Det är väldigt bra för Stockholm att de (Apple) ska etablera sig med en flaggskeppsbutik men vi förordar då att man finner en ny lokalisering och placering av den”.

Joakim Larsson (M) 15 april 2016.

”Stora företag flirtar som bekant med kulturen men älskar av girighet och okunskap oftast sönder den. Gärna en snyggare norra fond för citys femhundraåriga spatserpark, men inte i form av ett elektronikköpcenter, även om det blev billigast så”.

Kerold Klang 22 mars 2016

”Vi vill lämna platsen bättre än vi fann den. Vi vill skapa ett samspel mellan Apple-butiken och den vackra parken”.

Wendy Beckman, Apples chef för butiker i Europa, 19 februari 2016.

”Detta får bara inte ske”.

Staffan Carenholm, krönikör på arkitektursajten Archileaks 25 februari 2016.

” Det finns massor av riktigt bra butikslägen i Stockholms city där en flaggskeppsbutik skulle passa. Bara inte i Kungsträdgården”.

Bengt Isling, landskapsarkitektm i en essä på tidningen Arkitektur 3 april 2017

Visa merVisa mindre