Från Frihamnen levererar Hoppets Stjärna förnödenheter vidare till Ukraina. Foto: Stefan Källstigen

Knäckebröd skickas från Frihamnen till Ukraina

Från ett 1000 kvadratmeter stort lager i Frihamnen skeppas mängder med mat, medicin och utrustning till det krigsdrabbade Ukraina.

  • Publicerad 16:51, 12 maj 2022

Hoppets Stjärna har sitt säte i Örnsköldsvik, men har nu fått tag på en stor lagerlokal i Frihamnen. Biståndsorganisationen har sedan 1970-talet hjälp till i utsatta områden.

Nu är fullt fokus på Ukraina.

– Vi skeppar över varor till Ukraina och tar med oss kvinnor och barn tillbaka, säger Per Lindbäck från Hoppets Stjärna.

Insamlingen kommer dels från företag, dels från privatpersoner – som bidrar med både pengar och varor av olika slag. Intresset för att ge pengar och varor var till en början rekordstort. Och engagemanget från både privatpersoner och företag i Stokcholm är fortsatt högt.

– Det är helt otroligt vilket intresse som finns för att hjälpa till. I början var det ett helt sjukt engagemang, och det har fortsatt att strömma. Och det behövs verkligen, säger Per Lindbäck.

Mängder av knäckebröd

I lagret väntar bland annat 280 pallar med knäckebröd från Polarbröd på att skeppas över. Även försvaret har bidragit med kläder, fältuniformer och utrustning.

– Vi får också in mycket medicin, vilket det är brist på.

Leveranserna avgår ungefär en gång i veckan med fartyg från Stockholm till Polen, sedan vidare med lastbilar till gränsen mellan Polen och västra Ukraina.

– Allt vi får in magasinerar vi och kör över med egna lastbilar. Och hjälpen behöver fortsätta komma. Jag har varit i västra Ukraina. Det ser rent utsagt för jävligt ut på vissa ställen, avslutar Per Linbäck.

Per Linbäck Foto: Privat

Hoppets stjärna

Politiskt oberoende insamlings- och biståndsorganisation som arbetar utifrån en kristen värdegrund.

Mottagningen på Frihamnsgatan 26 i Stockholm är öppet för privatpersoner,företag och organisationer för donationer av kläder konserver sjukvårdsprodukter och mänskliga förnödenheter.

Vill du själv bidra till projektet? Mer information hittar du här

Visa merVisa mindre

Foto: Mostphotos / Gamma-Man