Staden har i flera år lagt pussel för att få tillräckligt med fotbollsplaner. Nu lägger man en ny bit.

När Stadshagens IP rivs och delvis blir ett bostadsområde kommer nämligen en av 11-spelsplanerna att försvinna.

Tennishallen rivs

För att kompensera för planen som försvinner på Stadshagen vill staden göra 7-spelsplanen i Kristineberg strandpark större. Enligt gamla politiska beslut måste en ny 11-spelsplan finnas på plats innan får man riva uppe på Stadshagen IP.

Staden har nu gjort en markanvisning för att kunna starta detaljplanarbete som ska göra det möjligt för planen i Kristineberg att växa.

Problemet är att det är svårt att göra om planen till en fullstor 11-spelsplan eftersom Stockholms tennishall ligger i vägen.

Hall under jord

I framtiden ska hallen rivas och i stället ska en ny hall byggas under jord i just Stadshagen.

Men nuvarande tennishall i Kristineberg får inte rivas innan den nya hallen i Stadshagen är färdigbyggd. Även här är det politiska beslut som ligger bakom.

När skulle en sådan hall kunna vara klar? 

– Det beror på planprocessen i Kristinebergs strandpark för den nya 11-spelsplanen. Eftersom ny fotbollsplan ska vara spelklar i Kristinebergs strandpark innan nuvarande Stadshagens IP får rivas, säger Monica Almquist på exploateringskontoret.

Mindre fotbollsplan

Det är alltså inte säkert att det går få till en 11-spelsplan i Kristineberg direkt eftersom tennishallen kommer att ligga i vägen.

Hur denna ekvation ska lösas får kommande planprocess visa, men exploateringskontorets tjänstemän skriver i ett utlåtande om en möjlig lösning i Kristineberg:

”Det ska vara möjligt att på sikt, när tennishallen rivs, bygga en 11-spelsplan med standardmått. I avvaktan på det kan en mindre fotbollsplan byggas.”.

Staden gör bedömningen att en större fotbollsplan i Kristinebergs strandpark skulle kunna vara färdig till 2027.