Norrtulls SK:s pojkar födda 2006 tränar i Rödabergsskolans idrottshall. Foto: Sacharias Källdén

Klubbens larm – planerna för få

Norrtulls SK är en anrik förening som erbjudit Norrmalms barn- och ungdomar idrott sedan 1926. Nu slår NSK larm om att stadsdelen har stans lägsta andel fotbollsspelande unga.

  • Publicerad 11:18, 19 jan 2018

Klubben skräder inte orden utan kallar läget för en kris. Man menar att Stockholms stad kommer att utestänga 500 barn från fotbollen på grund av avsaknaden av planer i Norrmalm.

Den siffran har klubben fått fram genom en undersökning som visar att förutsättningarna i stadsdelen är radikalt sämre än i andra stadsdelar. När 13 procent av Norrmalms barn- och ungdomar (7-20 år) spelar fotboll är siffran 21 procent om man ser till hela staden.

– Jämför vi dessa siffror med andra svenska städer eller till exempel med ett land som Island är utslagningen förmodligen mycket större. Den slår dessutom särskilt hårt mot de grupper som politiker säger att de vill prioritera. Tjejer, tonåringar och de som inte har en fallenhet att idrotta slås ut i större grad, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

NSK har idag har över 2 000 medlemmar och aktiva i sex idrotter. De lyfter den nya stadsdelen Hagastaden som ett exempel där politikerna haft chansen att prioritera idrotten men istället valt att "ducka för frågan".

– Samtliga politiska partier skriver i sina partipolitiska program om hur viktigt det är med rörelse och hur de vill få fler att idrotta. Samtidigt planerar de att utestänga barn och skapar inga förutsättningar för tonåringar på Norrmalm. Det är ett politiskt hyckleri av gigantiska mått, säger Martin Carlon.

Slår ifrån sig kritiken

Idrottsnämndens ordförande Alexander Lindholm (S) känner till det stora behovet av ytor i innerstaden och i City i synnerhet, men menar att det är ett svårt läge då "marken inte är obegränsad".

– Planbristen har funnits under en lång tid och där tycker jag att den miljard vi investerade 2014 fallit väl ut med bland annat 21 nya konstgräsplaner i hela staden. Men det är tufft i innerstaden efter som det är relativt tätbebyggt. En fotbollsplan är väldigt stor, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han förstår inte kritiken om att till exempel flickor skulle få svårare att hitta till idrotten i Norrmalm.

– Där är det föreningarnas ansvar att inkludera, tycker jag.

Ska man helt enkelt acceptera att det blir svårare för barnen att idrotta om man bor i innerstan?

– Det vill jag inte säga, men man får räkna med längre till träningen. Alla ska kunna idrotta men det är en utmaning som är svår att tillfredsställa.