”Mer än en klubb”. Storklubben FC Barcelonas välbekanta slogan brukar ses lysa på Camp Nous läktarrader. Kanske något för Kungsholmen Basket, om Konradsbergshallen hade haft läktare. Men det är en annan fråga.

För, utan några andra jämförelser med betydelsen för den spanska storklubben, så satsar basketföreningen hårt – inte på resultaten utan på delaktighet och spelglädje. För alla.  

– Grundtanken är att alla pengar vi får in via spelar- och träningsavgifter ska gå tillbaka till spelarna. Vi vill erbjuda idrott som är jämlik för alla barn och unga, säger ordföranden Charlotta Åkerhielm. 

Hon skrattar lite vid jämförelsen med Barca samtidigt som hon byter några ord med var och en av de många unga på väg ner i hallen för en dos basket på höstlovet.  

Och just gratis träningar på loven, även för icke-medlemmar är en sak som klubben satsat på för att aktivera fler. Men de satsar även på basketgymnasium för alla, studieteknik, träningar för tidigare spelare och föräldraträningar för att bygga gemenskap.

För tredje året i rad har även en fond på 50 000 kronor avsatts, där familjer i behov kan ansöka om att få reducerad tränings- eller turneringsavgift för sina barn.  

– Det var självklart att starta den. Kungsholmen är ett socioekonomiskt starkt område, men alla har inte samma förutsättningar. Det inte ska vara något skuldbelagt att söka, snarare är det ju att man tar ansvar för sitt barn som förälder, säger Åkerhielm. 

Klubben försöker även jobba hårt både på och vid sidan av planen så att värdegrunden inte bara blir ord på papper. Bland annat uppmanas ungdomsspelare att också hålla på med andra fritidsaktiviteter, missade träningar (på grund andra fritidsaktiviteter) innebär inte mindre speltid och inga toppningar av lag ska förekomma i jakt på resultat. 

Så här långt verkar det vara ett vinnande koncept. På sju år har 1 300 medlemmar hoppat på ”det skenande baskettåget på Kungsholmen” som de själva ibland skriver. Men helt friktionsfritt är det inte. 

– Det är svårare att förklara för föräldrar än för barnen, att exempelvis idag applåderar vi när laget lyckas göra tre passningar i rad innan de går mot korgen, inte bara för varje poäng, för det har de övat på i veckan. Men det är viktigt att vi förankrar det hos föräldrarna så det inte blir dubbla budskap. Båda delarna är lika viktiga. 

Ni har ju även varit rätt kaxiga kring er framväxt och framhävt ert lite annorlunda arbete, vad har ni fått för reaktioner? 

– Det har varit mycket positivt. Speciellt från föräldrar i andra klubbar som har sett vårt budskap och hur vi jobbar med att inkludera föräldrar. Föreningar måste gå från ett rent sportligt ansvar till att även ta mer socialt ansvar och inkludera flera unga för att erbjuda en jämlik idrott. Här ligger vi kanske lite före. 

Och framöver hoppas klubben erbjuda ännu mer. 

– Vi vill ta ett socialt ansvar tillsammans med andra aktörer samverka mer med stadsdelen och skolorna. Det är nog nästa steg. Kanske samarbeta med biblioteket eller erbjuda läxhjälp. Vi skulle vilja samla fler aktörer här, där vi har vår bas. Vi vill att det här ska vara en hall för alla med basket i fokus, säger Åkerhielm.