Täby FK:s knattar värmer upp. De vuxna är förebilder och klubben satsar på bra utbildning. Foto: Läsarbild Täby FK

Klubben där föräldrar är viktigaste pusselbiten

I Täby FK får alla plats, från ung till gammal. En av de viktigaste ”spelarna” är föräldrar som stöttepelarna i föreningen.

  • Publicerad 13:12, 16 nov 2018

I stadgarna hos Täby FK står det skrivet att alla är välkomna oavsett nivå eller ambition. Lite extra välkomna är föräldrar knutna till klubben. Förutom de sedvanliga uppgifterna som att skjutsa till matcher, baka och hjälpa till vid matcher vill Täby FK slå sönder den negativa klang ordet fotbollsförälder har.

När det pratas om fotbollsföräldrar tänker nog många på skrikande pappor eller mammor som vill heja fram just sitt barn. Och studier visar att en stor anledning till att unga slutar med fotboll är på grund av för stor press från sina föräldrar.

– Egentligen är det nog så att 95 procent av alla föräldrar sköter sig. Sedan finns det alltid några som har mycket känslor men de är de som hörs. Vi arbetar mycket kring hur man ska vara som förälder för att vara stöttande, säger Marko Rönnholmen som är klubbchef på Täby FK.

Utbildat många föräldrar

Täby FK har sedan klubben grundades för sex år sedan utbildat över 450 föräldrar inom fotbollen som inte bara handlar om hur man uppför sig kring träning och tävling. Föräldrar utbildas även till tränare, ledare och administratörer. Och det kommer nya föräldrar hela tiden.

– Tack vare engagerade föräldrar som ställer upp som ledare möjliggörs att fler barn kan idrotta längre upp i åldrarna och bidrar till att hålla kostnaden låg, säger Marko Rönnholmen.

På tisdag bjuder klubben in till en föreläsning i Åva Gymnasium och i dagsläget har fler än 120 Täbyföräldrar har anmält sig. Föreläsningen arrangeras av Stockholms fotbollsförbund och heter ”Coachande Föräldraskap”. Syftet är att lyfta frågan kring hur man kan stötta sitt barn.

– Den här föreläsningen blir bra, vi har väntat en tid med att ta hit den. Det viktigaste är att alla föräldrar är supportande och inte krävande både när de är vid fotbollsplanen och hemma.

Ständigt aktuellt

Föräldrars agerande hamnade i fokus för en tid sedan och för ett och ett halvt år sedan lanserade Stockholmsidrotten tillsammans Sisu idrottsutbildarna en video riktat till föräldrar som har barn inom idrott.


Se videon här:


Och det är på det spåret Täby FK arbetar hårt för att få så engagerade och stöttande föräldrar som möjligt.

– Vi har en organisation som ser till att utbildningen sker. Alla klubbar jobbar med samma frågor mer eller mindre strukturerat. Den här frågan är och kommer alltid att vara aktuell, säger Marko Rönnholmen.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!