Anders Francke har själv testat på padel, men han tycker inte att det är lika utmanande. Foto: Erik Lejdelin

Klubbchefen: ”Tennisen drar nytta av padeln”

Tennisen känner ingen konkurrens av den nya racketsporten padel. Tvärtom upplever man att tennisen får följa med på hajpen. – Fler lockats till oss eftersom det i dag är betydligt billigare med tennis, säger Anders Francke, klubbchef på Järfälla Tennissällskap.

  • Publicerad 16:54, 26 mar 2021

Vägg i vägg med Järfällas Padel Club ligger Järfälla Tennissällskap. Trots det enorma intresset för den nya trendsporten är de inte oroliga för att tennistalanger försvinner in i padelhallarna.

– Jag ser padeln som ett bra komplement till tennisen, säger klubbchefen Anders Francke.

Han ser skillnader i hur de två idrotterna drivs. För att de nya padelklubbarna ska överleva på sikt tror han att de bör satsa på organiserad träning.

– Det är många riskkapitalister som har kommit in i sporten och sett till att det här har vuxit på både bredden och tvären. Men de som driver det i rent vinstsyfte tror jag kommer att få det svårare att överleva.

En väg in i racketsporten

Tennisen har dragit nytta av padeltrenden eftersom många har fått upp ögonen för racketsport som träning. Han ser inte heller någon tendens till att yngre lockas bort från tennisen.

– Tvärtom har fler lockats till oss eftersom det i dag är betydligt billigare än padel.

En av padelns stora dragningskrafter är att det är lättare att spela än tennis. Det håller Anders Francke visserligen med om – men här har även tennisen utvecklats.

– Vi har röda bollar som går långsammare vilket gör dem enklare att styra.

Tror du att padeln kan konkurrera ut tennisen?

– Nej, det tror jag inte. Det finns en så stark tennistradition i Sverige.

”Tänker inte ersätta”

Anders Francke har sett att tennisklubbar ute i landet har ersatt tennisbanor med padelbanor. Det är inte aktuellt i Järfälla.

– Det skulle vi aldrig göra, i så fall skulle vi bygga ut för att komplettera med en padelbana, men aldrig ersätta.

Spelar du själv?

– Jag har provat och det är kul, men jag tycker inte att det är lika utmanande. Det får jag säkert skit för men jag gillar tennisen eftersom den har några dimensioner till vad gäller teknik, taktik och fysik.

Anders Francke säger att han aldrig skulle ersätta en tennisbana med en padelbana som flera tennisklubbar gjort runt om i Sverige. Foto: Erik Lejdelin