FÖRBUD. Från och med 1 januari 2020 blir det förbjudet att köra på Hornsgatan med bensin- och dieselbilar som underskrider Euroklass 5 och 6. Foto: Andreas Enbuske

KLUBBAT: Ny miljözon införs i Stockholm

Trafiknämnden klubbade igenom den nya miljözonen för äldre bilar på Hornsgatan under torsdagens sammanträde. Nu återstår bara beslut i kommunfullmäktige innan den omdebatterade åtgärder kan rullas ut i Stockholm.

  • Publicerad 16:58, 25 apr 2019

Det handlar om en så kallad miljözon 2 som ska införas på Hornsgatan. Idag, torsdag, klubbade de grönblå i trafiknämnden igenom reformen som innebär att personbilar måste ha euroklass 5 eller 6 för att få köra på Hornsgatan i framtiden.

Nu klubbas ny miljözon i Stockholms innerstad

Miljözonen kommer att omfatta samma sträcka som det nuvarande dubbdäcksförbudet. Det kommer dock att vara tillåtet att korsa Hornsgatan med utsläppsklass Euro 4 och lägre.

–  Att trafiknämnden idag klubbar beslut om miljözoner på Hornsgatan är ett viktigt steg för att förbättra luften på den gata i staden som oftast bryter mot miljökvalitetsnormerna. Miljökvalitetsnormerna är lagstadgade och vi som kommun är skyldiga att vidta åtgärder, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till StockholmDirekt.

Kritik inom staden mot ny miljözon på Hornsgatan

Förslaget har kritiserats från oppositionshåll, framförallt Socialdemokraterna men även bland stadens egna tjänstemän.

"Detta beslut skadar Stockholms rykte och riskerar att legitimiteten i stadens övriga miljöarbete undergrävs. Ett högt pris för denna symbolpolitik." skriver Jan Valeskog (S) på sin Facebook inför dagens beslut.

Planen är att miljözonen ska vara på plats 1 februari nästa år. Men innan dess måste kommunfullmäktige också besluta i ärendet vilket planeras till 17 juni.

Förslaget: Gör Stockholms innerstad bilfri

Det här är Miljözon 2

Från och med 1 januari 2020 har Sveriges kommuner själva rätt att bestämma om var en miljözon 2 ska upprättas.

För att få köra i miljözon 2 krävs att bensin- och dieselbilar tillhör utsläppsklass Euro 5 eller Euro 6. (i huvudsak bilar som är nyare än september 2011).

1 juli 2022 skärps kraven för dieselbilar – då tillåts endast Euro 6-bilar i miljözon 2 ( i huvudsak bilar som är nyare än september 2015).

Visa merVisa mindre