Vårby gårds centrum ska byggas om och bli trevligare, vill politikerna. Foto: Pia Bispo

Klubbat: Nu ska nya Vårby gård planeras

Ett nytt centrum i Vårby gård med gröna gårdar, lägenheter som ökar tryggheten i området och nya kvarter för butikerna. I går godkände politikerna att nya Vårby gårds centrum ska få planeras. – Detta är superbra. Det är inte ett välfungerande centrum i dag, säger politikern Malin Danielsson (L).

  • Publicerad 11:46, 4 okt 2018

Invånare som känner sig otrygga, dåliga skolresultat och brist på stora lägenheter.

Det finns flera orsaker till att satsa på Vårby gård, anser politikerna.

Under onsdagen klubbade kommunstyrelsen igenom att påbörja byggplanen av ett nytt centrum med många nya bostäder, som fastighetsägaren Balder ska genomföra.

Gamla centrum rivs

Tanken att nuvarande centrum ska rivas. Om ett par år tror Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, att de första spadtagen kan tas.

– Det är inte ett välfungerande centrum i dag med dåliga flöden och otrygghet. Med en annan byggnad och mer bostäder blir det ett jättelyft för hela centrum, säger hon.

En tidig skiss – så kan Vårby gård se ut i framtiden.

Vill se större lägenheter

I dag finns det nästan bara hyresrätter och mindre lägenheter i Vårby gård. Det gör att många invånare flyttar när familjen växer.

Både Malin Danielsson och oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S) vill därför se fler stora lägenheter när bostäderna planeras.

 Trångboddheten är utbredd och arbetslösheten är hög

 Sara Heelge Vikmång

– Man ska inte tvingas lämna Vårby gård för att det inte finns tillräckligt med större lägenheter. I Vårby gård är skolresultaten bland de lägsta i Huddinge, trångboddheten är utbredd och arbetslösheten är hög. Det är därför angeläget att investera i att Vårby gård utvecklas och blir mer attraktivt, säger Sara Heelge Vikmång.

Niklas Dabrowski jobbar på fastighetsbolaget Balder som äger Vårby gårds centrum. Han säger att det inte är klart än vilka butiker som blir kvar när nya centrumhuset byggs.

– Det första vi ska göra är att föra grundliga samtal med våra hyresgäster för att ta reda på vilka butiker och andra hyresgäster som vill vara kvar. Men det kommer inte bli den mängd lokaler som det är i dag, säger han.

Fakta

1800 bostäder vid Mälaren

Det är inte bara Vårby Gårds centrum som får sig ett ansiktslyft.

Nya stadsdelen Vårby udde, vid gamla Spendrupstomten, håller också på att planeras.

Här ska 1800 lägenheter byggas vid Mälaren.

Lägenheterna planeras i 5-6-våningshus, och det ska bli både hyresrätter och bostadsrätter, i olika storlekar.

Enligt arkitektfirman som ritar husen, Arkitema Architects, blir området lika stort som Gamla stan med bostäder för 4000 invånare.

Förutom bostäder planeras även butiker, skolor, saluhall, och hotell.

Visa merVisa mindre