Anrik. I nästan 200 år har ladugården stått i Överjärva gård. Nu har beslut tagits om rivning. Foto: Leif Oldenburg

Klubbat: Ladugården i Överjärva ska rivas

Efter flera år av diskussioner och protester har ett beslut kommit. De styrande politikerna har beslutat att ladugården på Överjärva gård ska rivas.

  • Publicerad 11:33, 17 jun 2020

Jag brukar säg att vi vill ha en gårdsrestaurang eller restaurang med konferensmöjlighet.

Sedan 1825 har den röda ladugården stått på Överjärva gård. Nu är snart dagarna räknade efter ett beslut i kommunstyrelsen under måndagen.

De styrande partierna tog då beslutet att fastigheten ska rivas och hänvisar till två statusbesiktningar som visar att ladugården inte kan återställas i ursprungligt skick till en rimlig kostnad.

– Ladugården har varit i bedrövligt skick de senaste två decennierna och vi har inte haft någon tydlig hyresgäst. Givetvis är det lätt att i efterhand se att det hade kunnat göras mer genom åren, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden och ledamot i kommunstyrelsen.

Bygger nytt

Kommunens planer är nu att hitta en aktör som vill verka i en nybyggd fastighet. Men det är svåra tider för de branscher det har talats om, menar Magnus Persson.

– Jag brukar säga att vi vill ha en gårdsrestaurang eller restaurang med konferensmöjlighet. Men de branscherna har drabbats hårt av coronapandemin och satsar inte så mycket just nu, säger han.

Magnus Persson vill inte säga vilka aktörer som det har förts dialog med och tror att rivningsplanerna ligger ungefär ett år bort.

– Det sker inte omedelbart. Det ska till ett rivningslov, planeras och upphandlas, säger han.

Oppositionsrådet Arne Öberg (S) är upprörd över beslutet.

– Det vi är kritiska till är att vi tycker att Moderaterna har struntat i underhållet i 20 års tid. Vi tycker inte att de har haft en ambition att värna området, säger han.

Han och partiet håller inte med om att rivningen är nödvändig.

– Det hade gått att rusta upp och riva delar. Allt behöver inte vara precis som innan. Vi tycker att det viktiga är att ta hand om och spara fastigheten, säger Arne Öberg.