Ska böta. Foto: Christian Johansson

Klubbat: Järfällahus ska böta en halv miljon

548 686 kronor, det ska nu Järfällahus betala i böter för att man olovligen byggstartat allaktivitetshuset. – Det ska vara kännbart, säger Aphram Melki (C) ordförande i nämnden som klubbade bötesbeloppet igår.

  • Publicerad 12:00, 27 jun 2018

Mitt i Järfälla har följt frågan om prestigebygget allaktivitetshuset på Söderhöjden som Järfällahus bygger utan vare sig startbesked eller bygglov.

När miljö- och bygglovsnämnden sammanträdde igår, tisdag, togs beslut om en rejäl böteslapp för det kommunala bolaget.

– Vi tog beslut om 548 686 kronor i byggsanktionsavgift. Det ska betalas till kommunen två månader efter att beslutet delgetts, säger Aphram Melki (C), ordförande i nämnden.

Enligt Aphram Melki hade Järfällahus begärt en lägre avgift. Bostadsbolagets tillförordnade VD har tidigare sagt till Mitt i att man trodde det fanns bygglov. Men:

– Det är inget motiv att sänka. Det kan vara slarv, dålig kunskap eller pressat tidsschema – man ska ha sina papper i ordning. Det är en stor avgift men också ett stort bolag och det ska vara kännbart. Vi kan inte göra skillnad på privatpersoner och bolag, lagen gäller för alla. Därav landade vi i det här beslutet, säger Aphram Melki.

Bygglov inom en vecka

Järfällahus har flera gånger fått komplettera sin bygglovsansökan, men alltså aldrig fått det godkänt från kommunen. Nu verkar det dock vara på gång, flera månader efter att bygget av allaktivitetshuset påbörjats.

– Ljuspunkten är att vi igår hade tekniskt samråd med Järfällahus och de har nu levererat de flesta dokument som behövs. Inom en vecka bör de ha bygglov och startbesked, och då ska allt vara i sin ordning, säger Aphram Melki.

Mitt i Järfälla söker Järfällahus VD.