Bra start på dagen. Nästa år ska elever i samtliga grundskolor i Haninge få frukost. Foto: Maria Nykvist/Mostphotos

Klubbat: Gratis frukost i skolan

Alla elever i Haninges kommunala grundskolor ska få gratis frukost, och förskolepersonal ska få arbetskläder under vår och sommar. Det står klart efter att fullmäktige på måndagskvällen klubbade igenom extra satsningar i budgeten.

  • Publicerad 09:57, 14 dec 2021

I dag varierar det mellan skolor och delar av kommunen vilka som får frukost i de kommunala grundskolorna. Till exempel serverar samtliga kommunala skolor i Handen frukost, men inga i Jordbro och i Brandbergen serveras det till en kostnad.

Men nu ska det bli lika för alla elever.

På kommunfullmäktige i måndags klubbade den S-ledda mittenkoalitionen med stöd av Vänsterpartiet igenom en komplettering av nästa års budget, där en av satsningarna är gratis skolfrukost. Förslaget kommer från en motion från Vänsterpartiet, och Sevim Celepli (V), ledamot i grund- och förskolenämnden, välkomnar beslutet.

– Det är mycket goda nyheter för hela kommunen. Vi vill att alla elever ska ha samma förmåner och ges en bättre start på dagen, säger hon.

Sevim Celepli (V), ledamot i grund- och förskolenämnden. Foto: Privat

Arbetskläder till förskolepersonal

Totalt kompletteras budgeten för nästa år med 68 miljoner kronor. Pengarna kommer från att årets resultat blir bättre än väntat, enligt den senaste prognosen för skatter och generella statsbidrag.

Det är dock bara en bråkdel av Haninges årliga budget på drygt fem miljarder kronor.

Den största delen, 40 av de 68 miljonerna, ska gå till ramförstärkning av grund- och förskolenämnden. Det är där pengarna till skolfrukost, liksom en satsning på minde barngrupper i förskolan, ska tas.

Så fördelas de 68 miljonerna

Grund- och förskolenämnden: 40 miljoner som bland annat ska gå till barn i behov av extra stöd, skolfrukost samt minskade småbarnsgrupper.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden: 4 miljoner kronor som ska gå till lokala föreningar som samarbetar med gymnasiet.

Idrotts- och fritidsnämnden: 2 miljoner kronor som ska täcka driftkostnader för ishall samt drift för en fotbollsplan som ska anläggas någonstans i nordvästra Haninge.

Stadsbyggnadsnämnden: 4 miljoner kronor som bland annat ska gå till belysning.

Kommunstyrelsen: 18 miljoner kronor som ska bland annat gå till en förmånsportal, en innovationsfond samt vår- och sommarkläder till förskolepersonalen.

Visa merVisa mindre

Resterande 28 miljoner ska bland annat gå till arbetskläder till förskolepersonal, bättre belysning runt om i kommunen och till driften av en fullstor fotbollsplan som kommunen just nu letar yta till någonstans i den nordvästra delen av Haninge.

– Det här är saker som vi pratat om att göra förut men som inte fick plats i den stora budgeten. Här ser vi att vi har behov att stärka upp ytterligare, och det är välbehövliga insatser, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

"Stor deg av valfläsk"

Under fullmäktigemötet tackade Sverigedemokraterna Vänsterpartiet för en bra motion om skolfrukost, men valde att inte delta i beslutet om kompletteringar i budgeten. Det gjorde inte heller Moderaterna.

Det blev i stället en het debatt där man kallade det en stor deg av valfläsk och den ekonomiska beräkning av bland annat skolfrukostarna ifrågasattes.

– Det här är rena engångssatsningar, det är alltså inte ramhöjande, och kan därmed dras in. Det är så ansvarslös man kan vara, de här pengarna finns inte 2023, säger Sven Gustafsson (M).

Valfläsk. Oppositionsrådet Sven Gustafsson (M) tycker att satsningar osar valfläsk. Foto: Filip Magnusson

Tobias Hammarström (L), ordförande i grund- och förskolenämnden, menar att det kan bli mer långvariga satsningar, men att det är för tidigt att ge besked om det redan nu.

– Det är inte tänkt som en engångsinsats, utan det är ramförstärkande för grund- och förskolenämnden.

Tobias Hammarberg (L), ordförande i grund- och förskolenämnden Foto: Stefan Källstigen