Gymnasie- och näringslivsnämnden bad utbildningschefen att utreda efterfrågan och kapaciteten för programutbuden på Åva gymnasium. Ett av förslagen i utredningen var att avveckla det yrkesförberedande barn- och fritidsprogrammet.

Under det senaste sammanträdet för gymnasie- och näringslivsnämnden klubbades beslutet.

Programmet försvinner

– Eftersom vi gjort en grundlig utredning så vet vi att det är rätt väg att gå, då efterfrågan inte finns, säger Eva von Wowern (KD), ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden i Täby.

De elever som redan går i tvåan respektive trean kommer att få gå kvar.

I stället ska skolan satsa på fler teknikklasser. Åva satsar nu på en klass till i teknikprogrammet med programfördjupning inom miljö, hållbart samhällsbyggande och arkitektur.

Även Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Musik förvinner. Istället satsar skolan på en musikprofil som gäller för natur-, samhälls- och teknikprogrammen.

Detta för att inte tappa de elever som vill kombinera studierna med musik, menar nämnden.

Beslutet togs inte emot väl av oppositionen som redan innan beslutet var kritiska. De reserverade sig mot beslutet vid sammanträdet.

– Vi tycker det är olyckligt att de tar bort barn- och fritid när bemanningen ser ut som den gör. I Täby idag saknar nästan hälften av personalen på förskolorna utbildning, säger Tomas Korpi (S), vice ordförande i nämnden.

Han menar att man i stället skulle gjort insatser för att öka attraktiviteten på yrkesutbildningarna.

– I stället för att lägga ner borde hela regionen rekrytera till programmen, då problemet med utbildad personal finns på flera håll, säger han.

Eva von Wowern håller inte med och menar behovet ligger i att få tag på högskoleutbildade förskolelärare.

– Arbetsförmedlingen visar vikande efterfrågan på barnskötare och förskolor söker fler förskolelärare. För att bli det krävs en högskoleutbildning och då kan man till exempel studera samhällsprogrammet på gymnasiet, säger hon.