Beslutet om att lägga ner AMA fattades under gårdagens kommunfullmäktige. Foto: Christian Johansson

Klubbat: Arbetsmarknadsavdelningen läggs ner

Arbetsmarknadsavdelningen, AMA, i Vallentuna läggs ner. Beslutet fattades under måndagskvällens kommunfullmäktige. Jaana Tilles (S) säger att hon är djupt besviken över beslutet. – De har inte tänkt färdigt, det är något annat som ligger bakom beslutet.

  • Publicerad 11:08, 13 nov 2018

Arbetsmarknadsavdelningen, AMA, i Vallentuna har de senaste 20 åren haft som syfte att hjälpa människor som har svårt att få jobb att komma ut i arbetslivet.

Under måndagskvällens kommunfullmäktige fattades ett beslut om att lägga ner verksamheten och Alliansens har i stället valt att satsa på Vallentuna arbetscoaching (VAC).

”Vi är inte nöjda”

Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) säger att hon är mycket besviken över beslutet, men att det inte kom som någon överraskning.

– Att de skulle rösta så här visste vi redan. De verkar vara fast beslutna om att de fattar det bästa beslutet någonsin.

Jaana Tilles är även besviken på passiviteten från Alliansen och menar att de inte bemötte oppositionens frågor under gårdagens kommunfullmäktige.

– Oppositionen ställde frågor – en efter en – men ingen svarade. I slutet fick vi några kortfattade och återhållsamma svar, men vi är inte nöjda.

Satsar på arbetscoaching

Parisa Liljestrand (M) menar att den hårda kritiken är obefogad.

– Vi har tagit en kommunplan och inom alliansen jobbat fram en budget. I vårt budgetalternativ väljer vi att satsa på att arbetsmarknadsåtgärderna ska göras på ett annat sätt. Vi lägger ner en verksamhet, men det betyder inte att vi inte kommer ha arbetsmarknadsåtgärder.

Hon menar att Vallentuna arbetscoaching enbart innebär ett effektivare sätt att få ut människor på arbetsmarknaden.

– De jobbar på olika sätt. Vi väljer att främja det sätt där människor snabbare kommer ut i arbete i stället.

”Alternativet att sitta hemma i depression”

Janaa Tilles håller inte med och menar att nedläggningen av Arbetsmarknadsavdelningen kommer drabba många även på ett personligt plan.

– Jag kan tänka mig att för de som haft sin anställning länge inom AMA har alternativet varit att sitta isolerad hemma i depression.

Hon menar även att det blir en stor utmaning för Vallentuna arbetscoaching att ta över verksamheten.

– De som får den dagliga rutinen och kommer in i arbetslivet igen lotsas så fort som möjligt till den öppna arbetsmarknaden, och där är de toppen. Det är deras största talang att de har det stora kontaktnätet, och det är inte samma sorts jobb på VAC. Jag tror det blir en jättestor utmaning då verksamheten har byggts upp under så lång tid.

”De har inte tänkt färdigt”

Förutom klädsorteringen har AMA även haft servicelagen där deltagarna har skött parkunderhåll och städning i kommunen, något Jaana Tilles ställer sig frågande till vem som ska ta över nu.

– Ska vi köpa det från entreprenören så får Alliansen också höja skatten. Det kostar mycket mer än vi har betalt hittills internt och kommer inte resultera i besparingar. De har inte tänkt färdigt, det är något annat som ligger bakom beslutet.