Syskon till nyfödda får max vara 30 timmar på förskolan i fortsättningen. Foto: Mostphotos

Klubbas i kväll: 30 timmar på förskolan

Den 1 februari är det slut med heltid på förskolan för barn till föräldralediga. Beslutet klubbas av kommunfullmäktige ikväll. Men fortfarande finns det oklarheter kring reglerna.

  • Publicerad 05:00, 28 jan 2019

När den grönblå alliansen höll sin första presskonferens i höstas stod det klart att de skulle avveckla rätten till heltid i förskolan för barn till föräldralediga. Heltidsreformen infördes av den förra majoriteten och har kritiserats för att leda till större barngrupper.

De grönblå vill istället införa max 30 timmar i förskolan för barn till föräldralediga. Ikväll ska ärendet klubbas på kommunfullmäktige. Sedan är tanken att den nya reformen ska införas på tre dagar – de nya reglerna ska gälla redan från och med den 1 februari.

Det är kort om tid för både föräldrar och förskolor att förbereda sig.

– Det påverkar självklart både schemat och planeringen av verksamheten, säger Razieh Zeinoddin, förskolechef för förskolor i Gröndal.

Föräldrar med delad vårdnad kan undantas

Men fortfarande finns oklarheter kring regler, till exempel vad som gäller för egenföretagare.

– Det är svårt att svara på vad som gäller innan beslutet är fattat. När det väl är det går det ut mer information till vårdnadshavare, säger Susan Ottosen, pressekreterare på utbildningsförvaltningen.

Barn som har separerade föräldrar och bor växelvis hos båda kan undantas från reglerna. I övrigt är det stadsdelsförvaltningarna som beslutar om undantag för de kommunala förskolorna medan de fristående själva tar sådana beslut.