Ett exempel från på hur Stockholmshus kan se ut. Detta är en skiss från ett annat projekt. Foto: Svenska Bostäder

Klubbas: 225 billiga hyresrätter i Vårberg

2021 kan 225 billigare hyresrätter stå inflyttningsklara längst Vårbergsvägen. Nästa fredag väntas Svenska Bostäder klubba igenom planerna på tre stycken Stockholmshus på platsen.

  • Publicerad 11:52, 30 jan 2018

Tre stycken Stockholmshus med 225 hyresrätter, som ska vara billigare än andra nyproducerade lägenheter. Det vill kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder bygga längst Vårbergsvägen. Den 9 februari väntas de klubba igenom beslutet.

– Jag är glad över att det blir fler hyresrätter i området som dessutom kommer ha nära till kollektivtrafik. Det blir också ett lyft för Skärholmen att fler människor flyttar in, bland annat för handlarna i Skärholmen centrum, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Svenska Bostäder, i ett pressmeddelande.

Byggstarten planeras till 2019 och målet är att inflyttning ska kunna ske under 2021.

Förutom vid Vårbergsvägen planeras Stockholmshus även i det planerade bostadsområdet Mälaräng i Bredäng och Skärholmsdalen, mellan Skärholmen och Sätra.

Här kan billiga "Stockholmshus" byggas i Skärholmen

Stockholmshusen har lanserats som ett sätt att både bygga snabbare och pressa priserna, så att hyrorna blir lägre än i andra nyproducerade lägenheter. Hur mycket lägre är dock oklart.

– Det är ju ett problem vid nyproduktion att det alltid blir dyrt, speciellt vid en överhettad byggmarknad. Men genom att bygga standariserat får vi ner kostnaderna och vi hoppas att hyrorna ska hamna på runt 25 procent lägre än andra hyresrätter i samma område, sa Jan Valeskog (S), då ordförande i exploateringsnämnden, till SkärholmenDirekt i oktober.

Bostäderna är en del av de större planerna för Vårbergsvägen, som ska byggas om till en stadsgata med cirka 1200-1400 nya bostäder, en ny grundskola för 900 elever och två nya förskolor.

Hela listan: Här byggs det i Skärholmen i år!

Vårbergsvägen. Området kring Vårbergsvägen är ett av de största projekten i Fokus Skärholmen. Ett av målen är att binda ihop Skärholmen och Vårberg med 1200-1400 nya bostäder och en ny grundskola. Skissen visar hur korsningen mellan Svanholmsvägen och Vårbergsvägen kan komma att se ut. Foto: Illustration: Tovatt