Klubbarna kan inte stoppa pyrotekniken

Bengaler och hat i derbyt mellan Hammarby och Djurgården i helgen fick många att reagera starkt. Snart väntar ”superderbyt” AIK-Hammarby – med dubbelt så många åskådare. – Skillnaden mellan succé och misslyckande är hårfin, säger Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

  • Publicerad 19:50, 6 sep 2018

– Det var inga trevliga scener vi fick se och det är precis sådana avarter vi vill ha bort från fotbollen, säger Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig i Djurgårdens IF, om den brinnande bengalen som kastades på Tele2 Arenas sittplatsläktare i söndags.

Bengalkastaren identifierad

En person som träffades fick lättare brännskador. Dessutom träffades en pressfotograf i huvudet av en stolsits som kastades från Djurgårdens klacksektion och fick uppsöka sjukhus.

Personen som kastade bengalen har identifierats och Mats Jonsson tror att det samma kommer att ske med personen som kastade stolsryggen.

– De är inte välkomna tillbaka till arenan.

Inga publikneddragningar i ”superderbyt”

Den 21 oktober är det dags för derby igen på Tele2 Arena, Djurgården mot AIK. Och dessförinnan, den 23 september, väntar det upphaussade derbyt mellan serieledande AIK och tvåan Hammarby på Friends Arena – en match där 41 000 biljetter är sålda över två veckor i förväg och siktet är inställt på att nå nära 50 000 åskådare.

Inför derbyt mellan Hammarby och Djurgården drog polisen ner publikkapaciteten med 2 000 åskådare av säkerhetsskäl. Så ser det dock inte ut att bli i derbyt den 23 september.

– Vi kan vara på väg mot århundradets derby där gränsen mellan succé och misslyckande är hårfin. Men nu är det en annan arrangör och en annan arena, säger Martin Fredman.

Pyroteknik smugglas in

Klubbarna gör vad de kan och lägger ”enorma resurser” på säkerhetsarbetet, berättar Mats Jonsson.

– Men vi kan aldrig garantera att inget kommer att hända, att alla kommer att hålla sig inom ramarna, när vi har 27 000 åskådare på en match. Folk kroppsvisiteras, men de är uppfinningsrika och vi kan bara konstatera att pyroteknik kommer in. Då handlar det om att se till att folk inte skadas, att de får astmatiska besvär eller ännu värre får brännskador, säger han.

”Det är ett urskiljningslöst hat”

Utöver rena lagbrott uppmärksammades även den hatiska stämningen som råder på läktarna under ett derby av flera åskådare i söndags.

Komikern och Hammarbysupportern Mårten Andersson lämnade arenan redan före avspark och publicerade sedan ett inlägg på Facebook där han förklarade att han har fått nog av det aggressiva hatet.

– Folk vräker ut sitt hat, de skriker vidriga saker. Nu blev det för mycket. Det är ett urskiljningslöst hat, ett enda stort mörker, och det är svårt att inte ta in det. Det här var absolut mitt sista derby, säger han.

Glåpord som ”horungar” skriks på familjeläktaren

En annan som har fått nog är Djurgårdssupportern Anders Petersson. Han var på derbyt med sina två barn och hamnade nära ett gäng maskerade supportrar och såg när bengalen kastades mot Hammarbys långsida.

– Även när man sitter på familjeläktaren får man höra glåpord som ”horungar” och allt det tvingas barn få höra. Jag fattar det inte för vi talar om vuxna män, det är 35–40-åringar, säger han till DN.

Familjen Peterson har haft årskort på Djurgårdens matcher i tio år, men har nu tröttnat.

 ”Jag förstår dem som inte vill gå”

Djurgårdens Mats Jonsson håller med om att den hatiska stämningen på derbyn är ett problem.

– En viss rivalitet vill vi ha, men det är en jäkla balansgång för det får inte bli en destruktiv stämning. Alla klubbar jobbar med värdegrund. Det gäller att få in så mycket positiv läktarkultur som möjligt, vi kan inte komma med pekpinnar, hot och bannor.

Fotbollförbundets Martin Fredman tycker att det finns en hel del att utveckla kring hur man beter sig på en arena.

– Där tror vissa att det är ok att bete sig hur som helst. Även vuxna som skriker svordomar framför barn. Det är inget lagbrott men inte rekommenderat om man säger så. Jag förstår dem som inte vill gå, säger Martin Fredman.