Klubbar protesterar mot byggplaner i Kärrtorp

Flera idrottsklubbar protesterar mot planerna att bygga bostäder vid Kärrtorps IP. – I Stockholm måste vi ju försöka utöka den lilla idrottsyta vi har – inte bygga bort den möjligheten, säger Stefan Törnö, verksamhetsansvarig i Spårvägens tennisklubb.

  • Publicerad 14:40, 15 jun 2017

Stockholms stad vill bygga 600 nya bostäder vid Kärrtorps IP. 7,5 hektar intill idrottsplatsen föreslås bebyggas. Däribland en del idrottsmark väster om fotbollsplanerna.

– Bygger man vid Kärrtorps IP finns det ju bara naturreservat kvar här. Det finns ingen annanstans för idrotten att vara, säger Stefan Törnö, verksamhetsansvarig på Spårvägens Tennisklubb.

Klubben har Spårvägens tennishall med fyra inomhusbanor på Kärrtorps IP. Klubben vill även anlägga utomhusbanor på idrottsplatsen. 2009 sa Stockholms stad nej men anvisade i stället en utanför idrottsplatsen stängsel.

– Men det är sankmark och mindre skog med björkar där. Vår klubb har inte råd att göra de arbeten som krävs för att marken ska gå att använda som en tennisbana, säger Stefan Törnö.

Nu ingår marken i stället i det område där Stockholms stad vill bygga bostäder.

Fotbollsklubben Bagarmossen Kärrtorp BK har omkring 1200 medlemmar som tränar på Kärrtorps IP.  Ordföranden Jonas Olsson är orolig över kommunens byggplaner.

– Det är väl bra att de bygger men inte att de tar idrottsyta. Det finns för lite idrottsyta i Stockholm och det går inte att skapa ny om den försvinner. Vi har inte plats nu och kommer och med 600 nya lägenheter kommer ytterligare omkring 2000 människor. Var ska de roa sig idrottsmässigt? Även om det bara är 600-700 som vill aktivera sig så har vi inte plats

Han hoppas att kommunen vill bygga vidare på idrottsplatsen i stället för att kapa mark.

– Vi hade gärna sett att man hade byggt ett idrottens hus här. Det finns ingen fullstor idrottshall i Skarpnäcks stadsdel och hela Söderort saknar ett utbildningscenter. Men vår förhoppning är i alla fall att man kompenserar idrotten om man bygger bostäder.

Det kan vara alltifrån tennisbanor till en aktivitetsyta till femmannaplaner för fotboll. Vi värnar om att kunna aktivera våra ungdomar. Om det sedan är med fotboll, lacrosse eller tennis spelar ingen roll. Men aktiverade ungdomar busar mindre.

Mitt i har sökt stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) för kommentarer.

Fakta

Synpunkter ska vara inne senast 16 juni

Planförslaget om att bygga 600 bostäder vid Kärrtorps IP visas fram till den 16 juni i Tekniska Nämndhuset på Fleminggatan.

Förslaget går också att se via kommunens hemsida stockholm.se

Senast den 16 juni ska synpunkter på förslaget ha inkommit till Stockholms stadsbyggnadskontor, Registraturen, Box 8314, 104 20 Stockholm.