Klubbar med 5000 spelare kräver konstgräs i Tallkrogen

Byggbodarna är borta och nu blir Tallkrogens bollplan blir tillfälligt fotbollsplan igen. Men nästa säsong kan där byggas en idrottshall eller bmx-bana. Flera klubbar med totalt 5000 spelare i söderort kräver dock att fotbollsplanen får vara kvar.

  • Publicerad 15:34, 31 mar 2016

När Stockholms stad i januari meddelade att den planerade bandyhallen flyttas från Tallkrogens bollplan till Gubbängens IP kom massor av förslag på vad man skulle kunna använda ytan till.

Svenska cykelförbundet med förra världsstjärnan Fredrik Kessiakoff vill gärna att man bygger en hall med en velodrom. Andra önskar sig en traditionell idrottshall med plats för innebandy, handboll och basket.

En utomhusbana för bmx eller någon annan ospecificerad typ av specialidrottshall har också efterfrågats.

Sedan 2008 har Tallkrogens bollplan använts som depå- och omlastningsområde för upprustning av tunnelbanan och andra byggen. Men nu ska den återgå till idrotten. Vilka idrottare som kan jubla mest är dock inte klart.

– Vi har inte satt ner foten än. Men för i år blir det en grusplan för fotboll. Men vi behöver lägga ut nytt stenmjöl och snygga till ytan innan där är spelbart, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen.

Jan Kårström, ordförande i Tallkrogens IF, reagerar över kommunens agerande. Klubben har haft Tallkrogens bollplan som hemmaplan sedan 1935.

– Kommunen måste vara tydlig här. Jag tycker att man borde bestämma en gång för alla att det ska vara en bollplan, säger Jan Kårström.

Klubben tvingades nyligen tacka nej till att starta ett lag för flickor födda 2002 eftersom man inte har tillräckligt med träningstider.

Tallkrogens IF har tillsammans med grannföreningarna Hammarby IF FF, Enskede IK, Bagarmossen Kärrtorp BK och Sköndals IK över 5000 fotbollsspelare. I ett brev till Stockholms stad kräver klubbarna nu att Tallkrogens bollplan görs om till konstgräsplan.

– Blir det något annat än en fotbollsplan hindrar det utvecklingen av fotbollsklubbarnas ungdomsverksamhet, säger Jan Kårström.

Tallkrogens IF tränar numera på Gubbängens IP. Även där sker ommöbleringar snart. Konstgräset försvinner i sommar då man ska lägga kylslingor till en bandyplan.

Förhoppningen är att alla fotbollslag som tränar där från och med augusti ska få träningstider på en nylagd konstgräsplan på Sandåkra bollplan. Men kommunen är fortfarande inte klara med upphandlingen av jobbet.

– Men vi hoppas bli klara nu i april. Sedan har vi en produktionstid på två, tre månader. Det kan bli några veckors glapp innan planen är spelbar och vår idrottsbokning tittar på hur vi i så fall ska kunna lösa det, säger Hans Eriksson.

Fakta/

Planer på idrottsarenor i Farsta stadsdel

Bandyhall på Gubbängens IP. Planerad byggstart våren 2017.

Konstgräs på Sandåkra BP. Klar sommaren 2016.

Två rugbyplaner samt en 11-mannaplan för fotboll på Gubbängsfältet som ersätter planerna som i dag finns på Årstafältet. Planförslaget är ute på samråd till den 6 april.

Återställande av grusplan på Tallkrogens bollplan. Klar våren 2016. Kan senare göras om till konstgräs eller idrottshall.