Klotter skapar mest otrygghet

Bilar som kör för fort, buskörning med mopeder, nedskräpning och skadegörelse är det som stör Haningeborna mest. Det visar en trygghetsmätning.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Under hösten har 3 200 slumpvist utvalda Haningebor fått en enkät om trygghet och 1 150 har svarat. Exakt samma enkät har använts av 200 kommuner sedan 1996. Enligt utredaren går det att dra slutsatser av trygghetsbilden, trots att bara en tredjedel svarat.

Slutsatsen är att Haningeborna upplever tryggheten ungefär som vid den senaste undersökningen 2006. Det mest anmärkningsvärda är att Jordbroborna är betydligt tryggare än för fem år sedan.

– Det är fantastiskt roligt. I Jordbro har kommunen gjort insatser när det gäller fritidsgården och så finns det lokala poliskontoret. Nu vill vi se samma utveckling i Brandbergen, säger kommunstyrelsens ordförande Martina Mossberg (M) som också är ny ordförande i Brå.

Det som oroar Haningeborna mest är inte rädslan att råka ut för grova våldsbrott utan i stället bilar som kör för fort, buskörningar med mopeder, nedskräpning och klotter. I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om en klotterattack mot Eskilsparken där hundratals taggar sprejats.

– Det är inte klokt att en enda kvälls verk kan ställa till det så. Det är oacceptabelt att klottret fått vara kvar så länge, säger Martina Mossberg.

Haningeborna tillhör dem som känner sig mest otrygga i landet. Kommunen hamnar på 10:e plats på Sverigerankingen som domineras av kommuner i Stockholms län. Mest otrygga är Sundbybergsborna.

– Vi håller nu på att ta fram en trygghetsstrategi och en handlingsplan för att göra Haninge ännu mer tryggt, säger Martina Mossberg.

Foto: