Hovrätten ändrade domen. Foto: Mostphotos

Klockrånare slipper fängelse

Han rånade en klockaffär i Farsta centrum. Efter rånet försökte han tvinga till sig en bil – från en polis. Nu slipper han fängelse, efter att hovrätten ändrat tingsrättens dom.

  • Publicerad 19:33, 8 mar 2017

En kväll i höstas klev en 31-årig man in i en uraffär i Farsta centrum och hotade en anställd med kniv. Han tvingade till sig sex klockor värda sammanlagt 38 000 kronor.

Efter rånet jagades mannen av två ordningsvakter i riktning mot Magelungsvägen. I ett försök att komma undan slet han upp dörren till en bil där en man och dennes tolvårige son befann sig, och skrek åt dem att de skulle gå ut. Mannen bakom ratten – som slumpvis råkade vara en ledig polis – lyckades köra iväg, men återvände efter en stund och hjälpte ordningsvakterna att gripa rånaren. Denne hade då redan hunnit försöka tvinga till sig en annan bil.

Strax innan jul dömdes 31-åringen av Södertörns tingsrätt för bland annat rån och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Straffet blev fängelse i ett år och sex månader, något som tingsrätten bland annat motiverade med att han dömts för liknande brott flera gånger tidigare.

Nu har hovrätten ändrat domen till skyddstillsyn med behandlingsplan. I domen skriver hovrätten att 31-åringen har psykiska problem och missbruksproblem, och att behandling kan bidra till att han inte begår nya brott.