KONST. Ida Vallius, Íris Ingadóttir, Yvette Anderklav och Isabella Hedlöf på Väsby Nya Gymnasium har varit med och skapat tavlan som visades på Ung salong. Foto: Charlotte Arwedsson

Klirr i kassan till kreativ årskull

De ställde inte bara ut en tavla – de sålde den också. Sex elever på Väsby Nya Gymnasium skapade fritt och resultatet blev en akrylmålning med många bottnar.

  • Publicerad 08:13, 14 jun 2021

Det är jättekul att de fick en tavla såld!

Träd av flytande tusch, fält med eld, jordklot – och en grön triangel. Och en massa färg. Den 120 gånger 120 centimeter stora akryltavlan ligger just nu inne i bildsalen på Väsby Nya Gymnasium.

Här har Ida, Iris, Yvette, Isabella, Mohammad och Amin skapat och målat under höstterminen.

Digital salong

Att verket sedan visades på Ung Salong, som i år var digital, på Väsby Konsthall, var en stor bonus.

– Poängen var att vi skulle hitta på något utan "baktankar", att vi bara skulle måla. Det var det svåra, säger Ida Vallius, 18, som går i tvåan på samhällsprogrammet.

Tar studenten

Snart tar fyra av ungdomarna studenten. Alla tycker att det är trist att de inte får fira som vanligt på grund av corona.

– Jag hade sett fram emot studenten fett länge, men det är inte mycket man kan göra. Det är för vår och våra familjers säkerhet, säger Amin, 19, som sökt pilotutbildning.

Mohammad Issa ska plugga vidare i höst på computer aided design-programmet, om han kommer in.

– Det är skönt att sluta, skönt slippa pressen i skolan. Men det är jättetrist att vi inte kan fira som vanligt, man har ju sett fram emot det i tre år.

STUDENT. Yvette Anderklav, 19, och Isabella Hedlöf, 18, tar studenten från ekonomiprogrammet om en vecka. "Tråkigt att inte kunna ta en riktig student, man hade verkligen trott att corona skulle vara över nu." Foto: Charlotte Arwedsson

I sommar är Yvette Anderklav ledare på konfirmationsläger i Sollentuna och i höst hoppas hon komma in på socionomprogrammet. Isabella Hedlöf ska sommarjobba på förskola i Kista och i höst hoppas hon komma in på juristprogrammet i Uppsala.

Tavla såldes för 3 000 kronor

Ingen av ungdomarna verkar dock satsa på konst, trots att den färgstarka tavlan gjorde succé på Ung salong – och såldes för 3 00 kronor.

– Det är jättekul att de fick en tavla såld! Vi skickade in runt 20 verk, men ganska sent, så jag blev väldigt förvånad, säger Lina-Ottilia Karlsson.

UNG SALONG. Lina-Ottilia Karlsson är bildlärare på Väsby Nya Gymnasium. I bakgrunden syns några av de tavlor som eleverna gjort till årets upplaga av Ung Salong, som var digital. Foto: Charlotte Arwedsson

Ung Salong

Ung Salong är en digital utställning som visats via Väsby Konsthall under maj.

Utställningen riktade sig till alla ungdomar i årskurs 5-9 och i gymnasiet som målar, skulpterar, täljer, bygger och tecknar.

Eleverna har skapat sina verk i skolan eller hemma och fotat av dem till en digital salong.

Från Väsby deltog bland annat elever från Runby skola och Grimstaskolan, samt Väsby Nya Gymnasium.

Visa merVisa mindre