Strejkarna vill att politikerna ska ta klimatfrågan på allvar. Foto: Linus Lindgren

Klimatstrejk i Rinkeby: ”Historiens viktigaste fråga”

Inför klimattoppmötet COP25 i Madrid arrangerar Greta Thunbergs organisation Fridays for future stora strejker runt om i världen. Startskottet för strejkandet skedde under fredagen i Rinkeby.

  • Publicerad 14:18, 6 dec 2019

Mina Pohankova var under fredagen en av arrangörerna för den första stora klimatstrejken i Rinkeby. Hon ser Rinkebystrejken som startskottet på något större.

– Det kommer arrangeras strejker runt om i hela världen under det kommande dygnet. Det väntas ske en rekordstor strejk i Madrid som börjar 17.00 och i kväll och i natt kommer det ske stora strejker i New York och Santiago. Rinkeby är alltså startskottet för ett stor strejkdygn, säger Mina Pohankova.

Ny skolstrejk – men även på lektionerna jobbas det i Gretas spår

”Historiens viktigaste fråga”

Morrigan Hörnquist Malmberg var en av de strejkande skolungdomarna. Hon är 14 år och hon ser sitt strejkande som väldigt viktigt.

– Klimathotet är historiens viktigaste fråga. 2020 är här om 25 dagar och då ska vi enligt parisavtalet vara på god väg att vända klimathotet, säger hon.

Morrigan Hörnquist Malmberg säger att klimatet är historiens viktigaste fråga. Foto: Linus Lindgren

Men så har det inte blivit och Morrigan vill genom sitt strejkande sätta press på politikerna.

– Jag har varit med och strejkat sedan den första strejken. Det är väldigt viktigt att vi sätter press på politikerna och visar hur viktig den här frågan är för oss, säger hon.

Gretas gamlingar vill se 70- och 80-talister på barrikaderna

Klimatstrejken i Rinkeby började i centrum och sedan marscherade de strejkande ungdomarna genom Rinkeby och ner till Spångadalen där en scen hade byggts upp.

Flera tusen strejkade och ramsorna skanderade mellan miljonprogramsväggarna. Foto: Linus Lindgren.

Tusentals strejkade – men ingen Greta på plats

Morrigan Hörnquist Malmberg är själv från Akalla och har kommit att bli en framstående figur inom det svenska klimatstrejkandet. Under fredagens klimatstrejk, där flera tusen medverkade, höll hon ett tal från scenen. Hon tycker att det är kul att strejken har nått Järva.

– Varför skulle vi inte vara här? Ungdomar i förorterna är minst lika upprörda som de inne i stan, säger hon.

Strejken stängde ner Rinkebystråket. Foto: Linus Lindgren.

Greta Thunberg själv kunde inte medverka under strejken i Rinkeby. Hon var nämligen på plats i Madrid för klimattoppmötet men hon ska under eftermiddagen vara via länk i Rinkeby.

Här strejkar tiotusentals för klimatet i Kungsträdgården