Klimatsmart mat i Zeina Mourtadas nya kokbok

Varje år kommer Naturskyddsföreningen med en bok och årets bok 2021 är ”Middagskompassen” – skriven av matprofilen Zeina Mourtada från Vaxmora, tillsammans med berömde kocken Paul Svensson.

  • Publicerad 07:33, 12 okt 2021

Det har varit en rolig utmaning att behöva tänka om och byta ut vissa råvaror.

– Det har varit en rolig utmaning att behöva tänka om och byta ut vissa råvaror, men bibehålla den goda smaken. Att försöka tänka så hållbart som möjligt, ta vara på hela råvaran och använda gårdagens rester till att testa något nytt, säger Zeina Mourtada.

Med ”Middagskompassen” vill Naturskyddsföreningen just visa att det går att njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till klimatet och miljön, detta då så mycket som en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten.

– Tillsammans vill vi på ett tankeväckande och lustfyllt sätt lyfta frågan om matens påverkan och samtidigt inspirera läsaren genom nya och spännande recept, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

80 olika recept

I ”Middagskompassen” finns 80 recept med ambitionen att vara såväl goda som lättlagade och miljösmarta.

Zeina Mourtada och Paul Svensson har tagit fram 80 recept – allt från en svensk variant av bibimbap till svampstroganoff och klimatsmart taco. Därutöver innehåller boken fakta och tips om hur man kan göra miljösmarta val i mataffären och minska matsvinnet.

Kom till Sverige som 4-åring

Namn: Zeina Mourtada.

Ålder: 39 år.

Bor: Vaxmora. Har rötterna i Libanon, men kom till Sverige som 4-åring.

Familj: Man och tre barn.

Sociala medier: Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar, "Zeinas Kitchen” och utsågs till en av Sveriges bästa matbloggare av Mitt kök. På Instagram och Facebook har hon över 300 000 följare.

Aktuell: Med boken ”Matkompassen”, skriven ihop med kocken Paul Svensson och i samarbete med Naturskyddsföreningen. Boken ges ut av av Bonnier Fakta den 12 oktober.

Visa merVisa mindre

Sex katalysatorstölder på ett dygn

Nyheter "Vi tror att det är ligor som står för stölderna" I tisdags och i onsdags skedde sex katalysatorstölder i Sollentuna – inom loppet av ett dygn.fredag 15/10 15:21