– Vi vill vill att dagen ska vara för alla, säger Christofer Wilson från Naturskyddsföreningen om inspirationsdagen den 24 november. Foto: Läsarbild Privat/Mostphotis

Klimatsmart inspirationsdag i Kulturhuset

Oroar du dig för klimatet men vet inte var du ska börja för att själv leva mer klimatsmart? Nästa söndag anordnar Naturskyddsföreningen och Klimatsmart Vallentuna en inspirationsdag. – Vi försöker att inte göra det krångligt, alla kan göra något, säger Christofer Wilson från Naturskyddsföreningen.

  • Publicerad 16:51, 14 nov 2019

Mycket har hänt med vårt klimatmedvetande det senaste året. Och det märks också i Vallentuna. Nätverket Klimatsmart Vallentuna demonstrerar varje fredag och klimatfrågan har kommit högre upp på den kommunala dagordningen.

– Eldsjälar har alltid funnits men helt plötsligt snackar alla om miljö, säger Christofer Wilson. Det vi gör nu är att visa på allas ansvar. Och det är inte så krångligt som man tror. 

Lokala förebilder

Tanken är att ge pepp utan pekpinnar. Runt ämnena bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken anordnas samtal och föredrag. För varje ämne finns en Vallentunabo som gått före och kan visa vägen. Ett dragplåster är Beatrice Rindevall på Supermiljöbloggen. Dessutom blir det klädbytardag, en verkstad där man får hjälp att lappa och laga textil och på en klimatvåg kan man ta reda på hur tunga utsläpp ens leverne ger upphov till.

Varför ska man komma?

– Om man förstått att klimatfrågan hänger ihop med vår livsstil men inte vet vad man ska göra. Det är viktigt att det inte blir en hobby för ett fåtal. Det är bättre att många gör små anpassningar, då kan man få stor effekt.

Kommer vi att kunna rädda klimatet utan uppoffringar?

– Visst kan det vara jobbigt, men det kommer också höja din livskvalitet. Vi behöver konsumera mindre, köpa saker som håller och laga dem. Att åka till Thailand en gång om året håller inte. Men om man lever väldigt klimatosmart och bara kan bli lite bättre gör det stor skillnad. Politiskt kan man diskutera hur mycket som ska vara stimulanser och hur mycket som ska vara förbud. Men under den här dagen spelar ens egen politiska övertygelse ingen roll. Vi tar inte ställning till det.