26 personer, faktiskt mellan 10 och 90 år eftersom att initiativtagaren Peter Lamming fått med sig barnbarnet Estelle, har samlats på Bergshamra torg när Mitt i kommer förbi.

De flesta är pensionärer från området.

Varje fredag sammanstrålar de här med plakat och banderoller, för klimatets skull.

Det har de gjort sedan 2019, med viss pandemipaus.

– Det känns viktigt att visa på hållbarheten, att även om det inte alltid är samma personer så står det alltid några här varje fredag. Vi vill visa att det är allvar, och bråttom, om vi ska ha en värld att leva i för framtida generationer, säger Peter Lamming.

Budskapen är: Uppfyll Parisavtalet om begränsad uppvärmning. Slösa mindre på jordens resurser.

"Satsa på kollektivtrafik"

De vill både påverka politikerna och skapa engagemang hos allmänheten.

– Vi hoppas att folk som ser oss får en tankeställare och tar ansvar för sina klimatutsläpp, även om de inte ställer sig bredvid och demonstrerar. Man kan göra mycket själv – åk mindre bil, köp på second hand, kasta inte mat, menar Gunnel Nordin.

Det handlar även om att skicka signaler lokalt. Särkilt viktigt ett valår, menar de.

– Jag tycker att Solna ska sluta gynna bilarna och satsa mer på kollektivtrafiken – snabba busskommunikationer som går dygnet runt, säger Peter Lamming.

Bergshamragänget, som träffat och fått tummen upp av Greta Thunberg själv på Mynttorget, märker att medvetenheten ökar, många stannar på torget och pratar och tar flygblad.

Men det finns en otålighet.

– Det räcker inte med 26 personer på torget varje fredag. Det är 50 år sedan FN:s första miljökonferens i Stockholm, nu måste det börja hända något. Varenda människa, gammal som ung, måste ta egna initiativ, försöka påverka politikerna och utnyttja sin rösträtt, menar Peter Lamming.

Social aspekt

Om kampen fortsätter – o ja. Och de uppmanar fler att haka på. Visst är det allvar – men också himla trevligt.

– Om man ska bli gammal och leva ett friskt liv finns det enligt forskningen tre viktiga saker: Att äta bra, att vara ute och röra på sig och att ha ett socialt umgänge. Många känner sig ensamma och isolerade. Men så kom till torget och träffa folk. Det är bra för hälsan att demonstrera! säger Peter Lamming.