Det malda mjölet siktas. Det är ett av de mer tidskrävande momenten när Ryan och Sara bakar sin surdegsbröd.
Foto: Stefan Källstigen
– Vi vill själva engagera oss mer och mer, och nu använder vi bageriet som plattform för att få fler att engagera sig, säger Sara Falck-Jones.
Ingenting utanför radhuset på Tungels väg skvallrar om att där finns ett bageri. Och faktiskt är det inte helt uppenbart ens inne i familjens lilla kök. Där finns visserligen två köksassistenter, en baksten i ugnen, en extra ugn ovanpå ett skåp, och en liten kvarn, men mer än så är det inte.
– Det är ju småskaligt. Vi bakar mest på helger, och då röjer vi undan våra privata grejer i köket, säger Sara.
Har hittat rutiner
Ryan drog igång bageriet i februari i fjol när han var föräldraledig med parets första barn.
– Det var en kul grej, men vid starten kom det en massa beställningar och det höll på att bli lite för stort, säger Ryan.
Nu bakar Ryan och Sara tillsammans och har hittat rutiner och en lagom nivå.
– Ett dygn innan vi ska leverera utökar vi surdegen och jäser upp den under natten. På morgonen bakar vi bröden, och sedan cyklar jag ut med dem, säger Ryan.
Maler eget mjöl
De beställer eget fullkorn och maler själva i sin kvarn. Inte heller det är särskilt tidskrävande, berättar Ryan.
– Däremot tar det lite tid att sikta det sedan. Vi får ett väldigt fint mjöl, och det som blir kvar är ungefär som vetekli, säger han.
Ryan och Sara har haft ett starkt miljöengagemang sedan länge, men de senaste åren har det vuxit ytterligare.
– Det blev mer intensivt när vi fick barn. Klimatångest. Vi tänker på vad det är för framtid vi lämnar över till dem, säger Ryan.
Har startat klimatklubb
Sara och Ryan tror på att förändra där de står. De strävar efter att minimera sin klimatpåverkan, helst till noll, både med bageriet och privat. Dessutom har de precis startat en klimatklubb i Viby.
– Vi får väl se hur många som kommer på första träffen, men vi har redan fått 90 medlemmar, säger Sara.
I förra veckan kom FN:s klimatpanels nya rapport som visar att jordens klimat förändras snabbt, havsnivåerna stiger och olika typer av extremväder ökar. Den fick Sara och Ryan att bestämma sig för att ordna en insamling. På måndag, den 23 augusti, går bageriets intäkter oavkortat till Världsnaturfonden.
– De har en gala på TV4 på torsdag och det tänkte vi stötta. WWF är en bra organisation för den är ganska allmän, inte alls politisk. Det gör att alla kan ställa upp – och alla måste med nu, inte bara de som redan är engagerade, säger Sara.
10 000 kronor är målet
Målet är att samla in 10 000 kronor, betydligt mer än de 2 000 kronor som de har sålt för som mest på en dag hittills.
– Och så hoppas vi att folk kanske dricksar eller avrundar uppåt när de swishar till WWF då vi levererar. Man kan även donera till insamlingen utan att köpa bröd, säger Ryan.
Tomas Stark
Läkare och bagare
Namn: Ryan och Sara Falck-Jones.
Ålder: 26 år och 28 år.
Familj: Varandra, och barnen Aron (2 år) och Lhea (6 månader).
Yrke: Båda är läkare – och bagare vid sidan av det.
Aktuella: Har startat en klimatklubb i Viby och samlar via sin firma Viby Surdegsbageri in pengar till förmån för Världsnaturfonden den 23 augusti.
Vad är surdegsbröd?
Surdegsbröd är en term som innefattar allt bröd vars jäskraft kommer från icke-industriellt framodlad jäst.
I vår omgivning finns hela tiden mängder av jästsvampar som cirkulerar och genom att skapa en gynnsam miljö kan man få dem att föröka sig.
När jästsvampen lever konsumerar den kolhydrater och producerar bland annat koldioxid. Det är denna process som kallas för jäsning och i princip är den likadan oavsett vilken jästtyp som används.
Skillnaden mellan surdeg och industriell jäst är att surdeg jäser långsammare. Det ger mer tid för smakerna att utveckla sig, och det bidrar till att brödet innehåller mer spårämnen och andra nyttigheter.
I Sverige finns inga regler för vad som får kallas för surdegsbröd och det leder till att många producenter använder begreppet på ett felaktigt sätt för att kunna ta ut mer pengar.
Äkta surdeg innebär (enligt de allra flesta) att åtminstone den största delen av jäskraften ska komma från vild och inte industriell jäst. Vissa går ännu längre och hävdar att surdegsbröd inte får innehålla någon som helst industriell jäst.
Många av de påstådda surdegsbröd som säljs i affärer är bakade med stora mängder industriell jäst för att få till en snabb och pålitlig jäsning och sedan har man tillsatt en liten bit surdeg för att kunna kalla det för surdegsbröd. Vissa ”surdegsbröd” innehåller inte ens någon surdeg över huvud taget.
Källa: Viby Surdegsbageri
Vi tänker på vad det är för framtid vi lämnar över
Det malda mjölet siktas. Det är ett av de mer tidskrävande momenten när Ryan och Sara bakar sin surdegsbröd.
Foto: Stefan Källstigen
Med minstingen. Sara har Lhea i famnen och Ryan är redo att cykla iväg och leverera ett bröd. Att Viby Surdegsbageri finns här syns inte utanför radhuset. "Det är inga stora volymer och vi har ingen butik utan tar emot beställningar och levererar", förklarar Ryan.
Foto: Stefan Källstigen
Vibylevain och råg- och tranbärslimpa. Två av uppemot tio olika bröd som finns i beställningssortimentet hos Viby Surdegsbageri.
Foto: Viby Surdegsbageri
Vibylevain "Det klassiska ljusa surdegsbrödet i egen tappning", enligt beskrivningen på bageriets hemsida.
Foto: Viby Surdegsbageri
Råg och tranbär. Beskrivs på bageriets hemsida som ett frukostbröd "fullproppat med nyttigheter".
Foto: Viby Surdegsbageri
Surdegen och vanlig omald vete. "I år hade vi med surdegen på semestern för att hålla den vid liv", säger Ryan.
Foto: Stefan Källstigen
Som puder. Så här fint blir mjölet när det har malts och siktats. "Vi bakar med vanligt vete och råg, men vi satsar också mycket på dinkel och sådant", säger Ryan.
Foto: Stefan Källstigen
Egen kvarn. Utöver den är det inte mycket som skvallrar om att Ryan och Sara driver ett bageri hemma i det lilla radhusköket.
Foto: Stefan Källstigen
Bröd i barnsadeln. Ryan brukar ta cykeln för att leverera surdegsbröden. "Det är nästan bara lokalt här i Viby, förutom lite i Norrviken ibland", säger han.
Foto: Stefan Källstigen