– Vi vill själva engagera oss mer och mer, och nu använder vi bageriet som plattform för att få fler att engagera sig, säger Sara Falck-Jones.

Ingenting utanför radhuset på Tungels väg skvallrar om att där finns ett bageri. Och faktiskt är det inte helt uppenbart ens inne i familjens lilla kök. Där finns visserligen två köksassistenter, en baksten i ugnen, en extra ugn ovanpå ett skåp, och en liten kvarn, men mer än så är det inte.

– Det är ju småskaligt. Vi bakar mest på helger, och då röjer vi undan våra privata grejer i köket, säger Sara.

Har hittat rutiner

Ryan drog igång bageriet i februari i fjol när han var föräldraledig med parets första barn.

– Det var en kul grej, men vid starten kom det en massa beställningar och det höll på att bli lite för stort, säger Ryan.

Nu bakar Ryan och Sara tillsammans och har hittat rutiner och en lagom nivå.

– Ett dygn innan vi ska leverera utökar vi surdegen och jäser upp den under natten. På morgonen bakar vi bröden, och sedan cyklar jag ut med dem, säger Ryan.

Maler eget mjöl

De beställer eget fullkorn och maler själva i sin kvarn. Inte heller det är särskilt tidskrävande, berättar Ryan.

– Däremot tar det lite tid att sikta det sedan. Vi får ett väldigt fint mjöl, och det som blir kvar är ungefär som vetekli, säger han.

Ryan och Sara har haft ett starkt miljöengagemang sedan länge, men de senaste åren har det vuxit ytterligare.

– Det blev mer intensivt när vi fick barn. Klimatångest. Vi tänker på vad det är för framtid vi lämnar över till dem, säger Ryan.

Har startat klimatklubb

Sara och Ryan tror på att förändra där de står. De strävar efter att minimera sin klimatpåverkan, helst till noll, både med bageriet och privat. Dessutom har de precis startat en klimatklubb i Viby.

– Vi får väl se hur många som kommer på första träffen, men vi har redan fått 90 medlemmar, säger Sara.

I förra veckan kom FN:s klimatpanels nya rapport som visar att jordens klimat förändras snabbt, havsnivåerna stiger och olika typer av extremväder ökar. Den fick Sara och Ryan att bestämma sig för att ordna en insamling. På måndag, den 23 augusti, går bageriets intäkter oavkortat till Världsnaturfonden.

– De har en gala på TV4 på torsdag och det tänkte vi stötta. WWF är en bra organisation för den är ganska allmän, inte alls politisk. Det gör att alla kan ställa upp – och alla måste med nu, inte bara de som redan är engagerade, säger Sara.

10 000 kronor är målet

Målet är att samla in 10 000 kronor, betydligt mer än de 2 000 kronor som de har sålt för som mest på en dag hittills.

– Och så hoppas vi att folk kanske dricksar eller avrundar uppåt när de swishar till WWF då vi levererar. Man kan även donera till insamlingen utan att köpa bröd, säger Ryan.