AnnaLena Eriksson skrev den bok om klimakteriet som hon själv saknade. Foto: Läsarbild ALe förlag

Klimakteriet hetare än någonsin

Plötsligt är klimakteriet i ropet. Värmdöbon AnnaLena Eriksson har skrivit en bok om klimakteriet som är riktad till män. Men det visade sig att okunskapen bland kvinnor är lika stor kring denna mytomspunna period i livet. – Det är många kvinnor som läser den först och sedan ger den till sina män.

  • Publicerad 21:06, 18 okt 2018

Först kom pratet om mens – nu är det klimakteriet som är inne.
SVT sänder program om ämnet och flera böcker har nyligen kommit ut.
Värmdöbon AnnaLena Eriksson har skrivit en handbok om kvinnan och hennes klimakterium som främst är riktad till män. En bok som hon själv saknade när hon själv befann sig där. Hon är jurist till vardags och boken är hennes debut som hon gav ut på eget förlag.

– Jag tänkte att det skulle bli enklare om männen förstod vad som hände med oss, men det har visat sig att det är kvinnorna som köper min bok och läser den och sedan ger bort den till männen, säger hon.

Inte ensam om okunskapen

AnnaLena trodde hon var ensam om att inte vara så insatt i klimakteriet, men när boken kom ut i våras visades det sig att många kvinnor är rätt oinsatta i vad som händer i den så kallade övergångsåldern.

Boken kom ut i våras, och hon var lite före höstens klimakterieboom.

AnnaLena Eriksson säger att många har hört av sig till henne och varit tacksamma över att hon skrivit boken.

Historiskt sett har klimakteriet sammankopplats med psykisk sjukdom, en kvinna som skriker och svettas och är arg

– Historiskt sett har klimakteriet sammankopplats med psykisk sjukdom, en kvinna som skriker och svettas och är arg – klimakteriekossan. Det är inga trevliga benämningar och många kvinnor har känt skam över att prata om klimakteriet. Nu är det slut på det.

Nedtystat ämne

Hon tycker det är förfärligt att det varit så tyst kring ämnet och att det inte finns tillräckligt med bra information.

– Det finns läkare som ordinerar antidepressiva medel till kvinnor när de egentligen bara känner av klimakteriet.

En kreativ tid

Förutom allt det fysiska som händer med kvinnans kropp i samband med klimakteriet händer det också mycket psykiskt menar AnnaLena.

– Rent själsligt går alla kvinnor genom en fas som kan börja i förklimakteriet. Många börjar söka efter kreativa uttryck och börjar satsa på sig själva. För mig har det varit väldigt tydligt då jag började skriva boken, säger hon.

Den 18 oktober firas internationella klimakteriedagen för att uppmärksamma ämnet.