Några av Huddinge Tigers trogna slöt upp och testade de nya tröjorna inför den väntade publikfesten mot Dalkurd på lördag. Foto: Åsa Sommarström

Klick vill växa till klack

Närmare tusen supportrar till fotbollslaget Dalkurd väntas till Källbrink den 12 juli. Huddinge IF:s supporterklubb – ”Sveriges bästa klick” – vill möta upp med sin största klack någonsin.

  • Publicerad 14:25, 7 jul 2014

Internt kallar sig Huddinge IF:s supportergäng för ”Sveriges bästa klick”. Man är få, men drömmen är att växa till en stor klack.

– När jag på 80-talet började följa Huddinge Hockey kunde det vara 2 000 på läktaren, säger Conny Älvestam.

Han och övriga i supportergruppen vill ha tillbaka den tiden: ”Att lokalbefolkningen får upp ögonen för den lokala idrotten”.

– Den är värd det.

Supportergruppen, som egentligen heter Red Tigers, stöttar sedan länge hockeyklubben. Att nu de gulsvartrandiga tigrarna stöttar Huddinge IF:s division 1-lag är nytt för i år.

Publiksiffrorna på Källbrink har vuxit. Ökningen kan förklaras av att Huddinge IF gör det bra som nykomling i division 1. Publiksnittet är 370 betalande jämfört med knappt 200 i division 2 vid samma tidpunkt i fjol.

Inför säsongens premiärmatch mot Skellefteå placerade Sveriges bästa klick matchreklam under torkarbladen på cirka 800 bilar i kommunen. 509 blev den officiella publiksiffran.

– Men det var nog drygt 800 som såg premiären, säger tränaren Patrick Hultman. Vi uppskattar gängets brinnande engagemang och jag kan intyga att spelarna tycker att det är skitkul att ha deras stöd.

Nu på lördag finns förutsättningar för en publikfest. Borlänge­laget Dalkurd lockar emellanåt storpublik när de spelar i Stockholmsregionen.

Det surras om att närmare tusen personer ska se sitt Dalkurd på lördag.

Det vill Red Tigers stå upp emot och minstingen bland herrarna, sjuårige Hugo Ihlman, friskar på.

– 5 000, anser han bör vara gulsvarta på Källbrink på lördag.

– Perfekt, tjoar Kim Sjöström, klickens röststarke som även ansvarar för de stora flaggorna.

Lagom till publikfesten har Red Tigers köpt in fotbollströjor som några ur supportergänget tog chansen att testa i förra veckan. Resten ska säljas till nya klackvänner och förhoppningen är att de ska tvingas beställa fler tröjor. Överskottet går till klubben och Tigers hjälper dessutom till med försäljning av kepsar samt att man på matchdagar sköter en grill.

Alexander Fernlund är vanligtvis den driftige eldsjälen i Tigers, men är bortrest på semester. I hans frånvaro axlar Conny Älvestam ledarrollen.

– Vi gör det här för att vi tycker det är kul. Vi hittar på en del event i centrum, bland annat försöker vi få tränarna till O’Learys där de pratat inför matcherna. Vi tycker att vi fått lite fart på Huddingeborna, men självklart vore det kul om fler kom ner och stöttade kommunens lag.

Är man då nöjda med lagets insats under debutvåren i division 1?

Huddinge inledde strålande och vann tre av sina fem första matcher, men har sedan dalat och ligger i dag åtta i tabellen.

– Det är skapligt. Både de och vi är nykomlingar, säger Kim Sjöström och Hugo Ihlman gör tummen upp.

Fakta

102-åringen är kommunens äldsta idrottsförening

Huddinge IF är kommunens äldsta idrottsförening och blir 102 år i år. Huddinge IF har ynglat av sig i Huddinge Hockey, Huddinge AIS och andra sektioner och är i dag enbart en fotbollsklubb med drygt 1 200 aktiva medlemmar.

Red Tigers bildades säsongen 1991/92 för att stötta Huddinge Hockey. Supporterklubben har haft upp- och nergångar och i dag är man en klick på 15–20 personer.

Visa merVisa mindre