SATSAR. Klass 4B har samlat in ett halvt ton batterier - och mer ska det bli. Bilarna är priset i den deltävling som klassen vann. Foto: Leif Oldenburg

Klassjakt på kasserade batterier

Klassen har redan fått ihop över ett halvt ton – och satsar på att passera imponerande ett ton. Jakten på uttjänta batterier ska ge ett rejält tillskott till klasskassan.

  • Publicerad 07:30, 12 mar 2019

Klass 4B bubblar av entusiasm när man berättar om Batterijakten, en tävling där landets fjärdeklassare kämpar om att samla in uttjänta batterier. Klass 4B ligger bra till. Seger i en av tre deltävlingar och nu är det bara slutspurten kvar.

Just nu finns ungefär 250 kilo batterier i klassrummet. Det första lasset har man redan lämnat in hos Claes Ohlsson i Solna centrum. Och det ska bli mer.

Under sportlovet delade klassen ut flygblad och samlade in batterier. Målet är att rensa Solna på gamla batterier.

– Vi gick runt i husen och frågade om batterier, berättar Elvira Grahn.

Men det är inte bara själva tävlingen som är viktig.

– Vi bryr oss mer om miljön nu än innan tävlingen, säger Leon Saleh.

– Fortfarande slänger folk batterier i naturen. Vi i klassen vill göra skillnad, säger Julia Olsson.

Vinner 4B tävlingen så betyder det 20 000 kronor extra till klasskassan. Pengarna ska gå till en skolresa under våren. Liseberg eller Skara sommarland ligger högt upp på önskelistan.

Tävlingen pågår mars månad ut. Den som vill hjälpa klassen och även göra en insats för miljön kan lämna in batterier i Skytteholmsskolans entré och ange att de ska till klass 4B

Batterijakten

Batterijakten arrangeras av Claes Ohlsson och Varta och är en återkommande tävling för landets fjärdeklassare. Insamlingen av batterier är indelad i tre deltävlingar.

Slutsegraren får 20 000 kronor. Tvåan och trean får 10 000 kronor. Placeringarna fyra till tio ger 5 000 kronor till klasskassan.