Det är över nu. Midsommarkransen blir en klassisk krog fattigare. Foto: Läsarbild

Klassiskt ölhak i Kransen tvingas stänga

Klassiska Stabil Bar & Kök vid Midsommarkransens t-banestation har stängt. Hyresvärden har andra planer för lokalen.

  • Publicerad 13:45, 4 okt 2018

Det är många som i en lokal Facebook-grupp uttryckt förvåning och undran kring varför sportbaren och pizzerian Stabil plötsligt bommat igen. Sedan 1970-talet har den haft sin plats vid Midsommarkransens tunnelbanestation, men nu går en era i graven. Stabils hyresavtal har sagts upp.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Fastigheten som lokalen ligger i ska byggas om, bland annat med stambyte. Med anledning av det har vi inventerat fastigheten och en brandkontroll har genomförts. Den visar att lokalen inte uppfyller de idag gällande myndighetskrav som finns för restaurangverksamhet. Bland annat saknas utrymningsvägar och vi kan inte hyra ut till restaurang utan att bryta mot myndighetskrav", skriver Åsa Stenmark, presskontakt på kommunala hyresvärden Stockholmshem som äger fastigheten, i ett mejl.

Ölkartan ritas om i Hägersten

Hur kan då Stabil ha drivit restaurang i decennier trots att lokalen inte lever upp till kraven? När vi ber Stockholmshem förklara det reviderar de sin förklaring och konstaterar att lokalen visst levt upp till myndighetskraven i sin nuvarande skepnad. Däremot kommer den inte göra det efter att den byggts om av Stockholmshem.

"När vi nu ska bygga om i fastigheten blir läget ett annat, det innebär att vi måste förhålla oss till nya krav enligt Boverkets byggregler. Och de kraven innebär att det inte går att bedriva restaurangverksamhet i lokalen efter ombyggnaden", skriver Åsa Stenmark.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad lokalen kommer att användas till efter att renoveringen genomförts är ännu inte klart men Stockholmshem skriver att man vill ha "något som ger närservice åt våra hyresgäster."

StockholmDirekt söker Stabil Bar & Köks ägare för en kommentar.

INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken