Klassiska skylten ska snyggas till

Fasaden på biograf Fontänen ekar tom. Men alla 50-talsnostalgiker kan pusta ut. Den klassiska neonskylten kommer tillbaka.

  • Publicerad 09:39, 31 aug 2015

Många har noterat tomrummet på bion i Vällingby cent­rum. Var är skylten?

Oscar Granöö, projektledare på Focus neon, kan rapportera att den just nu befinner sig på en verkstad i Hägersten söder om Stockholm. Där ska den k-märkta skylten få en ordentlig­ genomgång.

– Den har varit i akut behov av service i ungefär ett år och det har sett dåligt ut i fem tio år, säger han.

Skylten har suttit på sin plats sedan biograf Fontänen öppnades 1956. Efter några turer kring hur renoveringen skulle utföras fick Focus neon till slut uppdraget.

– Vi ska helt enkelt återställa den till sitt ursprungliga skick så att den ser ut som den gjorde när den var ny, säger Oscar Granöö.

Men fullt så ”enkelt” är det ändå inte. Oscar Granöö berättar att neonskylten väger cirka 500 kilo. Dessutom måste renoveringen ske med mycket varsam hand.

– Man kan väl säga att det här är ett av våra mer komplicerade renoveringsarbeten det senaste året, säger Oscar Granöö.

Ursprungligen lackades neonskylten med linoljefärg, en teknik som inte används­ i dag.

– Det kommer att göras­ på ett mycket speciellt sätt. Men utseendemässigt kommer­ det inte att synas någon skillnad, säger Oscar Granöö.­

Ett arbetslag på sex personer jobbar nu i ytterligare fyra till sex veckor med renoveringen innan neon­skylten kan monteras upp igen.