UTESERVERING. Ett restaurangstråk med 3–4 restauranger kan vara verklighet sommaren 2018.

Klassiska Skärholmskrogen ersätts med IPA och bowling

Margaritan är på väg att tränga bort en stor stark på Skärholmstorget. Nya familjerestauranger med bowling och shuffleboard är centrumägarens plan. Bland Skärholmsbor på torget välkomnas beslutet.

  • Publicerad 15:48, 15 sep 2017

Sommaren 2017 har SKHLM:s framsida gapat tom. Åhléns har stängt och i slutet av augusti stängde även den klassiska krogen Douglas för gott, eftersom restaurangen är i vägen för centrumägarens nya planer.

Nästa sommar ska tre–fyra restauranger liva upp torget igen, om man ska tro Carl Strufve, ansvarig för Grosvenors fastigheter i Sverige. En av restaurangerna ska vara 2000 kvadratmeter stor med shuffleboard och bowling. Vilka aktörer de förhandlar med vill han inte avslöja.

Familjevänligt

Tanken är att restaurangerna ska ha uteserveringar på torget och servera alkohol, men samtidigt vara familjevänliga.

– Det ska vara familjerestauranger, med medelprisklass där man sätter sig ner vid ett bord och äter.

Så inte en ny Douglas?

– Nej, inte en pub.

När SkärholmenDirekt frågar runt på torget verkar Douglas inte bli saknad.

– Det var alltid pundare och alkoholister där, så jag tycker att det är positivt att de stängde, säger Emra Agir, som bor i Skärholmen.

Emras pappa Ramazan har bedrivit torghandel mittemot de tänkta restaurangerna i 20 år och han är skeptisk till att planerna kommer förverkligas.

– Det kommer stå tomt i många år. Lokalen mellan Douglas och Åhléns har ju alltid stått tom, säger han.

Om det lyckas tror han däremot att restauranger vore bra, gärna en med god svensk husmanskost.

– Det finns inte en enda svensk restaurang här. Det är bara kebab, pizza eller hamburgare var du än tittar.

Ny butik i november

Det senaste året har Ö&B, Åhléns och Indiska stängt. Men att många lokaler nu står tomma pekar inte på att efterfrågan på butikslokaler tryter, menar Carl Strufve. Ombyggnaden av centrumet går enligt planerna och nya hyresgäster är på ingång. Totalt har 75 nya hyresavtal tecknats det senaste året, varav tio aktörer är nya. Till exempel Le Croissant, G-Star och Simit Sarayi.

I november kommer butiken iShop mall öppna i Ö&B:s gamla lokaler.

– De har samarbete med e-handelsbolag. Var fjärde månad kommer de byta utbudet beroende på säsong och efterfrågan. Du kan handla på nätet och hämta ut din vara där men kan även köpa en del av deras utbud på plats.