LÄGGER NER. Georg Sörman har gått i konkurs, meddelar Lars-Olof Nilsson som äger verksamheten tillsammans med Birgitta Sörman. Foto: Linda Gren/Arkivbilder

Klassiska butiken Georg Sörman i konkurs

Anrika herrekiperingen Georg Sörman lägger ner sina butiker. Konkursutförsäljningen har redan inletts.

  • Publicerad 10:47, 1 apr 2020

Det var så sent som i förra veckan som Lars-Olof Nilsson, delägare i Georg Sörman och ordförande i Övre Kungsholmens företagarförening, gick ut med ett nödrop om att företagen blöder ekonomiskt i sviterna av coronakrisen. Då hoppades han att det egna företaget skulle överleva även denna ekonomiska kris. Men igår togs beslutet om att sätta verksamheten i konkurs, något även Mitti har skrivit om.

Nu berättar en av delägarna om beslutet för KungsholmenDirekt.

Företagare på Kungsholmen: "Vi blöder ekonomiskt"

– Vi tog beslutet eftersom det är en sådan stor osäkerhet kring när det här slutar, hur länge ska man orka hålla ut? Hade man vetat att det här hade tagit slut 1 juni hade det kanske gått. Men det här kom när alla leveranser med vår- och sommarkläder ska betalas, samtidigt som vi ska ut med höga hyror och lön och det är bristande försäljning. Det känns övermäktigt, säger Lars-Olof Nilsson, och fortsätter:

– Vi har tagit av vårt reservkapital och personligen placerat pengar i företaget men vi känner att vi inte kan ta större ekonomiska risker när osäkerheten är så stor.

Hans fru Birgitta Sörman är tredje generationen som driver företaget som grundades 1916.

– Det är klart att det är tufft för Birgitta. Det känns ju inte alls bra, men situationen är ju fullständigt hopplös. Men nu är det bara att se framåt,  säger Lars-Olof Nilsson.

Utförsäljning

Förutom Lars-Olof och Birgitta har bolaget fem heltids- och tre deltidsanställda som berörs av konkursen. Konkursutförsäljningen har redan inletts i butikerna på S:t Eriksgatan och Västerlånggatan och kommer pågå i en månad ungefär.

– Vi har en konkursförvaltare som sköter det hela, sedan får vi se om det kanske finns någon som vill ta över verksamheten, säger han.

Redan under gårdagen var det flera som skrev i gästboken i butiken efter konkursbeskedet.

– Vi har fått många hälsningar som ”tack för att ni gjort mig stiligt klädd” och ”tack för ert kulturella bidrag och för en levande stadsbild”. Det har varit många positiva omdömen vilket känns kul, säger Lars-Olof Nilsson.