KONSTIGT? Klassiska baren Lemon Bar satsar på konstutställningar i höst. Foto: Arkivfoto: Johanna Lundberg/Lemon bar

Klassiska baren satsar på konstutställningar

Under hösten förvandlas klassiska Lemon Bar till ett galleri då flera etablerade konstnärer ställer ut.

  • Publicerad 10:28, 31 aug 2016

Redan i juli smygstartade projektet, som går under namnet Lemon Art, med att Rolf Clovemo ställde ut och dessutom lät barens gäster namnge en av hans tavlor. Det inkom över 200 förslag.

– Vi kommer ge de konstnärer som ställer ut nu i höst möjligheten att göra samma sak. Men det får de bestämma själva - att ge bort namnet på ett verk kan ju vara ganska känsligt, säger Laila Orning på konstföretaget Artbased som står bakom projektet.

Att ställa ut konst i en bar grundar sig i en vilja att få ut konst i en annan miljö än den traditionella, berättar Laila Orning.

– Vi vill nå en ny grupp konstbetraktare. Många upplever att det är svårt med konst och tror att det är mer avancerat än vad det är. Därför vill vi ställa ut de här välkända konstnärerna som är relativt lättillgängliga och få deras konst att nå ut där folk rör sig.

Fram till årsskiftet kommer Anna Lindberg, Mikael Altersten och Per Sonerud samt Laila Orning själv att ställa ut. Förutom att titta på deras konst kommer gästerna kunna dricka en särskild drink som respektive konstnär komponerat ihop efter eget tycke och smak.

– Det är en svårflörtad konstpublik som är där för att ha det trevligt och festa till klockan 3 på natten, men det är också det roliga och utmanande med det här. Vi fick faktiskt jättefin respons från stammisarna på den första utställningen, säger Laila Orning.