Klassisk Rolls med Östermalmskoppling till salu

Torsten Kreuger krockade Rolls Roycen på Djurgårdsbron, och ett legendariskt ABBA-omslag plåtades i samma bils baksäte vid Tyrgatan. Nu säljs Rollsen på auktion.

  • Publicerad 07:08, 15 okt 2018

Rolls Roycen av modellen Wraith är från 1947 och ägdes först av den framgångsrike affärsmannen Torsten Kreuger, bror till Ivar Kreuger.

– Bilen var svart och gul, som ett litet bi, och väldigt omtalad i Stockholm, säger Linnea Holmér, värderingsman på Bålsta Auktionshall.

Krockade vid Djurgården

1952 krockade Kreuger med bilen på Djurgårdsbron och Rollsen skickades tillbaka till England för reparation.

– Då fick den sin nuvarande färg som är svart och brun. Kreuger tappade sedan lusten för bilen och sålde den vidare, säger Linnea Holmér.

ABBA i Lärkstan

Bilen blev dock världsberömd när ABBA plåtades i bilen för ett skivomslag 1975 – en fotografering som skedde på Tyrgatan i Lärkstan. I baksätet sitter Anni-Frid, Agneta, Björn och Benny och skålar i champagne, medan ägaren av bilen sitter där fram och kör.

– Den legendariska bilden togs utanför det som idag är Estlands ambassad. 1975 var det en annonsbyrå med koppling till ABBA eller Polar. Tjejerna stod och sminkade sig på toaletterna där inne, säger Linnéa Holmer.

ABBA i bilen 1975 på omslaget till skivan ”ABBA”. Bild: Polar Music International AB

Det berömda baksätet där ABBA plåtades. Bild: Bålsta Auktionshall

Ägaren (som för övrigt är chauffören som syns på ABBA-omslaget) har nu gått bort och därför säljs bilen på Bålsta Auktionshall. Utgångspris är 500 000 spänn och auktionen avslutas den 28 oktober.