Klassisk musik ska störa ungdomshäng i garage

–– –Är detUngdomar hänger i garaget i Hässelby gård. Men nu vill fastighetsägaren Fastpartner störa bort dem – genom högtalare som spelar klassisk musik i garaget.

  • Publicerad 14:25, 16 aug 2017

För ungefär ett halvår sedan installerades ett ljudlarm i ett driftutrymme i anslutning till garaget i Hässelby gård. Ljudet har så hög frekvens att det knappt går att uppfatta. Syftet är att störa personer som uppehåller sig i lokalen.

– Om man hör det under en längre period så blir det störande och man vill gå därifrån, säger Hässelby gårds centrumchef Mats Carinder.

Och larmet har gett effekt – färre uppehåller sig längre tider i utrymmet.

– Det är svårt att säga vad sådana här saker beror på, så även polisens närvaro  och samverkan med skola och stadsdelsförvaltning kan ha hjälpt till, säger Mats Carinder.

Nya metoden: klassisk musik

Nu har fastighetsägaren FastPartner en ny metod som från och med i höst ska störa bort ungdomar som uppehåller sig i det övriga garaget: högtalare som spelar klassisk musik.

– Det finns forskning på vad som irriterar rätt målgrupp och repetition av klassisk musik kan bli jobbigt för äldre tonåringar. Men det handlar också om tryggheten för kunderna som nyttjar garaget. För dem blir det trivsamt med klassisk musik och målsättningen är att det ska bli ett mer trivsamt garage, säger Mats Carinder.

Larmet med hög ljudfrekvens testade FastPartner, som också äger många lokaler i Rinkeby och Tensta centrum, först i ett garage i Tensta. Målet var att det skulle störa och få bort knarkhandeln.

Har det förekommit knarkhandel i garaget i Hässelby?

– Det har inte varit så påtagligt, vapenhandeln och knarkhandeln sker inte i samma omfattning och så öppet här som i Järva, men grupper med ungdomar ska oavsett inte uppehålla sig i garaget. Här i Hässelby handlar det mer om att uteliggare och ungdomar som har börjat vistas här. Och garaget är inte ett ställe där allmänheten ska vistas helt enkelt, säger Mats Carinder.