Centralt. The Sherlock Holmes Inn ligger mittemot Bagarmossens tunnelbanestation. Foto: Alexander Kuronen

Klassisk krog i Bagarmossen går i graven

En av Bagarmossens mest kända krogar tvingas stänga efter nyår. Bråk och klagomål har lett till att ägarna av The Sherlock Holmes inn inte får förlängt hyreskontrakt.

  • Publicerad 19:30, 11 dec 2019

Fiktionens mästerdetektiv bodde som bekant på Bagarens gata 221B i London, men här hemma hittar vi Sherlock Holmes Inn i Bagarmossens centrum.

Mitt emot tunnelbanan har krogen legat lång tid och varit ett vattenhål för Bagisborna. Men nu är det slut med det, eftersom kommunala hyresvärden Stockholmshem valt att säga upp kontraktet.

En sista bragd

Krogen ägs sedan 2017 av Aieda Ishak och Yousef Al Jazrawi, och det har varit två svåra år. Förutom skrål och mat har bråk och klagomål kommit att prägla det som nu visat sig bli krogens sista år i livet.

– Under 2018 så hade vi problem med bråk i restaurangen, men jag har gjort mitt bästa och ordnat med vakter som kastat ut de som bråkar. Det här året hade vi inga problem, säger Yousef Al Jazrawi.

Men Stockholmshem har inte varit nöjda med de åtgärder som vidtagits. Därför har de bestämt sig för att det får vara nog, och förlänger inte kontraktet när det går ut den 31 december.

– Upprepade störningar och brist på nödvändiga åtgärder från hyresgästen gör att vi nu säger upp kontraktet. Vi vill att Bagarmossen ska vara ett attraktivt och trevligt centrum för boende och besökare, säger Hanna Apolo Grön, kommunikatör på Stockholmshem.

Årets sista dag blir därmed också den sista gången man kan ta sig något stärkande på The Sherlock Holmes Inn.

– Det är mycket tråkigt, jag har hundratals vittnen till att min restaurang har varit en av de bästa i hela området, säger Yousef Al Jazrawi.

Oklar framtid

Vad som kommer finnas i lokalerna framöver är kanske det främsta mysteriet i denna historia. Huset är rustat för restaurangverksamhet, men i nuläget är det osäkert vad som kommer ersätta krogen.

– Vi har påbörjat processen med att hitta en ny hyresgäst. Vi har flera som är intresserade, men just nu kan vi inte säga något om vad det blir för kommande verksamhet i lokalen, säger Hanna Apolo Grön.