Tillbaka. Samurai har återvänt till Kommendörsgatan. Foto: Patrik Wirén

Klassisk japansk krog tillbaka på Östermalm

Efter tre års paus öppnar Samurai återigen dörrarna till restaurangen på Östermalm.

  • Publicerad 19:30, 16 jan 2019

– Jag känner mig hemma här och har saknat stammisarna jättemycket.

Li Chen valde 2016 att lämna restaurangbranschen efter att under 15 år ha drivit Samurai tillsammans med kocken Hong Duong. Hon behövde en paus och lokalen på Kommendörsgatan 40 hyrdes istället ut till H.E.L som serverade kinesisk mat i modern tappning, tillagad av Duong.

De öppnar äkta kinesisk krog på Östermalm

Men nu är Samurais skylt återigen på plats ovanför entrén.

Fredagen den 18 januari är det nypremiär för den anrika restaurangen som flyttade in på adressen redan 1978 och som enligt Chen och Duong var en av stadens första japanska krogar.

– Nu är vi tillbaka med ny energi och hoppas att både stammisar och den yngre generationen hittar hit, säger Chen och tillägger att hög kvalitet och bra råvaror fortfarande är viktigast.

– Tidigare har vi haft gäster från hela landet som kommit hit och vi vill att folk fortsatt ska känna sig trygga med att de alltid får högkvalitativ mat när de kommer till Samurai.

Och visst kommer forna stammisar att känna igen sig både vad gäller maträtter och inredning. Lokalen har blivit ljusare men rispappersmålningarna och lamporna är kvar från förr. Uppskattade rätter som yakiniku och sukiyaki finns också kvar på menyn, som dock beskrivs som mer levande än tidigare och även rymmer kinesiska inslag.

– Vi förvaltar arvet från Samurai men har lagt till några rätter och tar konceptet in i 2019. Förhoppningsvis hittar vi nya klassiker bland de rätter som vi serverar, säger Chan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android