Från hälsokost till häxkonst. "Vi har fått ett jättefint mottagande", säger Lovisa Tingman som öppnat butiken med Mikael Söderlindh. Foto: Victor Malmcrona

Klassisk häxa har flyttat in på Söder

En häxa har flyttat till Söder. Eller, rengöringsmärket Häxan har fått en butik på Götgatspuckeln och nu ska putsmedel bli hippt. "Det har varit ett sinnessjukt drag här sedan vi öppnade" säger Mikael Söderlindh.

  • Publicerad 11:30, 11 sep 2021

Ett rent hem kan minska ångest och det finns en magi i det

– Jag har inte en aning om vad det är för ställe, säger Thomas Youssef, som har stannat till utanför Häxan för att spana in skyltfönstret.

– Det ser snyggt ut, som att de borde servera drinkar. Att det är "the place to be". Men om det är en städbutik, då vet jag inte, säger kompisen Carlotta Kvitberg.

Utanför. Thomas Youssef, Carlotta Kvitberg och Nina Eriksson fastnade för Häxans skyltfönster. Foto: Victor Malmcrona

"Sinnessjukt drag"

Det råder ändå febril aktivitet inne i butiken på Götgatspuckeln. Lysrör i olika färger kastar skuggor över de mörka väggarna mot vilka hyllor står med flaskor staplade upp till taket. Vid kassan står provrör. Här inne rör sig både de som är på jakt efter städprodukter och nyfikna förbipasserande, unga som gamla.

– Det har varit ett sinnessjukt drag här sedan vi öppnade, säger Mikael Söderlindh, som driver butiken tillsammans med Lovisa Tingman.

100 år på nacken

Häxan är ett märke för rengöringsprodukter, med över hundra år på nacken. De flesta känner nog igen Häxans silverputs eller polermedel, som står i städskåp över hela landet.

– Vi har jobbat länge i USA, och ville jobba med dagligvaruhandel som alla har råd med. Så hittade vi Häxan. Eller, Häxan fann oss, säger Mikael lite kryptiskt.

Luktlabb. På Häxan kan man även blanda till egna dofter för att ha i sina rengöringsmedel. Mikael Söderlindh och Lovisa Tingman visar. Foto: Victor Malmcrona

Från hälsokost till Häxotek

I oktober förra året tog Mikael och Lovisa över det klassiska varumärket, arbetade fram ett nytt koncept, och förra veckan öppnade så Häxans första fysiska butik där en affär för hälsokost tidigare låg. Ett "Häxotek" kallar de det.

Här går det att köpa rengöringsmedel, städprylar och lämna in saker för att piffas eller putsas upp – eller bara få städråd, husmorstips och inspiration.

Det finns ett ökat intresse för att ta hand om hem och ägodelar, menar Mikael. Med nylanseringen av Häxan vill de revolutionera en traditionell bransch.

– Vi vill kombinera inre och yttre rening. Städning och ett rent hem kan minska ångest, det finns en magi i det.

"En verklig person"

Både Lovisa och Mikael pratar om Häxan som en verklig person, som genomsyrar hela verksamheten. I linje med det andliga går det därför även att komma hit på drop in-läggning av tarotkort.

– Vi vill skapa stans största retailupplevelse. Du kan få en tarotläsning samtidigt som du köper fönsterputs och fyller din gamla Ajaxflaska med såpa, säger Mikael.

Stolthet. Så här såg produkterna ut på 50- och 60-talet, vilket de nya produkterna hämtat inspiration från. Foto: Victor Malmcrona

"Dålig energi"

Några som lockats av det mer andliga är Sara Söderlund och Ella Westerlund, som står i entrén och försöker lista ut var de hamnat.

– Vi trodde att det var en häxaffär, med Tarotkort och grejer. Jag fattade inte att det var en städbutik, säger Sara.

– Det är en häxaffär! svarar Mikael glatt, men meddelar att de inte gör tarotläggningar på måndagar eftersom det är dålig energi då. Drop in är tisdag till söndag.

– Då får vi komma tillbaka, säger Sara.