Tisdagens valdebatt var välbesökt. Foto: Ida Persson

Klassisk arkitektur het fråga i byggdebatten

Mer klassisk arkitektur, rivningsförbud i innerstan och minimikrav för förskolegårdar. Här är de hetaste frågorna i tisdagens byggdebatt i Kungsträdgården.

  • Publicerad 20:24, 4 sep 2018

Ska staden bestå av slutna kvartersstäder eller av skyskrapor – och hur många hus får man egentligen riva? Visionerna om det framtida Stockholm skiljer sig vitt mellan partierna i stadshuset.

Grillades i byggfrågor

På tisdagen samlades alla representanter i stadsbyggnadsnämnden för att svara på allmänhetens frågor om kontroversiella frågor som Apple i Kungsan, Astoriahuset och trånga förskolegårdar.

På plats var Maria Hannäs (V), Björn Ljung (L), Cecilia Obermüller (MP), Erik Slottner (KD), Jan Valeskog (S), Joakim Larsson (M) och Karin Ernlund (C) som alla fick turas om att höja röda och gröna spadar när det gällde kontroversiella byggfrågor i stan.

KD vill ha klassiska hus

En av politikerna som möttes av flest applåder var Kristdemokraternas Erik Slottner som propagerade för mer klassisk arkitektur och för ett totalstopp för Nobel Center och Applehuset.

– Kungsan är fel plats att ha en Applebutik. Utseendet spejar inte så stor roll. Vi vill att staden återtar marken så att Kungsan kan mötaHhamngatan, sa Slottner och fick medhåll från flera Allianskollegor.

Hyckleri, tyckte Socialdemokraternas Jan Valeskog.

– Även vi har haft kritiska synpunkter och det är därför som vi nu genomför ett samråd. Att många av er nu har ändrat synpunkt några dagar innan valet, det är svagt.

Liberalerna var också mycket kritiska till rivningen av Astoriahuset och Björn Ljung (L) gav två tummar upp när frågan om att införa rivningsförbud av klassiska byggnader togs upp.

Vill inför krav på förskolegårdar

Både V och MP berättade att de vill se minimikrav när det gäller utemiljöerna för Stockholms barn. Centerpartiet däremot vill utnyttja parker och skogar betydligt mer.

– Vid Liljeholmskajen finns det gårdar som har 3,5 kvadratmeter per barn. Det håller inte, sa Maria Hannäs som lovade större förskolegårdar i nybyggen i förorten.

Vill du veta var partierna står i stora byggfrågor i staden. Kolla in vår guide.

Fakta

Kontroversiella byggen – så svarade partierna

Var rivningen av Astoriahuset bra?

L: Nej

C: Ja

KD: Nej

M: Nej

MP: Nej

S: Ja

V: Ja

Ska Applebutiken byggas i Kungsträdgården?

L: Nej

C: Ja

M: Nej

KD: Nej

MP: Nej

V: Nej

S: Ja

Är det positivt att överklaga domen om Nobel Center?

L: Nej

C: Ja

M: Ja

KD: Nej

MP: Nej

V: Nej

S: Ja

Visa merVisa mindre