VINNARE. Klas Berggren vann Vi i Solnas novelltävling. Foto: Frida Gunner Brooke

Klas vann novelltävlingen

Vi i Solnas novelltävling är avslutad och vi vill tacka alla som var med och skickade in bidrag. Nu är vinnaren utsedd. Vann gjorde författaren Klas Berggren med novellen ”Erik Holmqvists sagolika äventyr”.

  • Publicerad 14:55, 17 jun 2016

Jag är jätteglad och smickrad. Det är jätteroligt att jag vann, säger Klas Berggren när han nås av beskedet att han utsetts till vinnare av Vi i Solnas novelltävling.

Den 49-årige Solnabon har alltid tyckt om att skriva och har det senaste året gått skrivarlinjen på Folkuniversitet. Förhoppningen är att en dag kunna kalla sig författare.

– Det är något som jag drömt om ända sedan barndomen, men så kom en tid i livet där jag fick en möjlighet att lägga mer tid på mitt skrivande, och den tog jag.

Klas har tidigare skrivit en roman som heter ”Träsk”. Novelltävlingen använde han som ytterligare ett sätt att testa sina författarkunskaper.

– Först tänkte jag ta ett manus som jag redan hade, men så tänkte jag – om jag nu vill bli författare så borde jag skriva något nytt till den här tävlingen.

Sagt och gjort. Med nästan metrisk uträkning av antal sidor han skulle klara av per dag för att hinna färdigt, skred Klas till verket. Resultatet blev en berättelse om en mans sagolika resa
genom Solna.

– Jag funderade mycket på det här med lokala referenser och vad det var jag ville säga. Hur jag skulle få det till en novell.

Under skrivandets gång funderade han ibland om han var rätt person att skriva om Solna. Trots att han bott i kommunen i 17 år känner han sig inte riktigt som en Solnabo.

–Jag tänkte, vem är jag att skriva om Solna. Men å andra sidan. Lite kan jag ju, och lite fick jag googla.

Mer än så berättar vi inte om Klas novell. I nästa veckas nummer kommer första delen av Klas novell ”Erik Holmqvists sagolika äventyr”.

Klas Berggren

Ålder: 49 år

Gör: Studerar på heltid.

Läser helst: Skönlitteratur: ”Främlingen” av Albert Camus, Ernest Hemingway, ”Och solen har sin gång” "Hundra år av ensamhet" av Gabriel Garcia Marques. Julio Cortazars noveller; jag läste hans "samlade noveller" nyligen, där speciellt novellen "Motorvägen" fastnade.

 

Visa merVisa mindre

Motivering

En inre resa i den magiska realismen möter det fysiska Solnas mycket verkliga konturer.