Hägersten-Älvsjö växer och nya badplatser är efterlängtade. Nu kan de vara på gång. Miljöförvaltningen har gett klartecken till badplatser på tre platser, efter att ha tagit vattenprover flera år i rad.

Ett av baden är bryggan vid Herrängens gård, på västra sidan av Långsjön. Där fanns inga avvikande provsvar alls under badsäsongen 2021. Därmed finns inga hinder för att anlägga ett allmänt strandbad där, menar miljöförvaltningen, som lyfter fram behovet av att avlasta Långsjöbadet. Solbryggan vid Liljeholmskajen får också tummen upp eftersom provresultaten varit goda flera år i rad.

Både badet i Herrängen och Liljeholmskajen godkändes för av miljöförvaltningen redan 2020, efter tre års provtagningar. Nu har nya prover stärkt bedömningen.

Upp till stadsdelsnämnden

Vinterviken är ny i "gänget". Här har miljöförvaltningen tagit prover två år i rad. En del provsvar har visserligen varit avvikande men miljöförvaltningen bedömer ändå att platsen lämpar sig för ett allmänt strandbad.

Det är nu upp till Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd att besluta om det blir några nya kommunala badplatser i stadsdelen, eftersom nämnden ansvarar för skötseln.

Inte godkänt

Badplatsen i Årstaskogen (kallad Årstadalsbadet) fick återigen tummen ner av miljöförvaltningen. Liksom vid tidigare års mätningar var de avvikande provsvaren för många.

https://www.mitti.se/nyheter/har-kan-soderort-fa-tre-nya-badplatser/reptkl!VLE0ZEpXJFdJoHkfp4oO5Q/