Nu inleds försäljningen av Vällingby centrum. Foto: Mitt i

Klartecken i budgeten: Nu ska Vällingby centrum säljas

Försäljningen av stadens fastighetsbestånd har bara börjat. Nu ger den grönblå majoriteten klartecken till att inleda en försäljning av Vällingby centrum – och ger ett utökat mandat att sälja fler större fastigheter.

  • Publicerad 09:08, 8 okt 2019

– Staden äger för mycket fastigheter. Det finns inga tydliga skäl till att vi ska äga så mycket och framförallt är det inte försvarbart ur skattebetalarnas perspektiv, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

I den kommande budgeten finns ett uppdrag om att ”initiera försäljningsprocesser för större fastigheter inom beståndet”..

I höstas var uppmärksamheten stor när det avslöjades att staden utredde en eventuell försäljning av Vällingby centrum.

Den processen går nu vidare.

– Vällingby centrum är ett exempel på en sådan större fastighet, där en ansvarsfull försäljning nu kommer att inledas. Jag är mån om en process där vi säkerställer en seriös köpare, som vill utveckla Vällingby centrum. Försäljningsprocessen ska genomföras under nästa år, säger Dennis Wedin till Mitt i.

Utöver det har fastighetskontoret under året initierat och i vissa fall inlett försäljningsprocesser av exempelvis en mjölkgård i Tyresö, ett antal fastigheter i Bromma samt hotelldelen i Östermalmshallen.

I slutändan handlar fastighetsförsäljningarna om att få loss pengar som kan användas till stadens kärnverksamhet.

– Det här är pengar som går in till stadens kassa. Det behövs med tanke på den investeringstakt vi har, säger Dennis Wedin

När det gäller ombildningar och försäljningar av bostäder inom allmännyttan innehåller inte budgeten några nyheter, enligt Dennis Wedin. Hittills i år har 12 600 hyresgäster i Stockholm fått erbjudande om att ombilda sina lägenheter, och intresseanmälningarna ska vara inne senast vid årsskiftet.

Vänsterpartiet i Stockholms stad  är mycket kritiskt mot säljplanerna för Vällingby centrum.

De blågröna verkar inte lära av sina tidigare misstag. Vi har sett flera gånger förr hur en utförsäljning av centrum fått allvarliga konsekvenser för både boende och handlare med chockhöjda hyror och kraftigt försämrad service. Vi måste behålla de centrum som fortfarande finns kvar i stadens ägo, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V), i en kommentar.