Östermalms bussresenärer måste snart lära om, när flera linjer får nya namn eller linjesträckor och hållplatser tas bort. Foto: Karin Nilsson

Klartecken för Östermalms nya busslinjer

Nedräkningen kan börja. Nu har Stockholm godkänt förslaget till nytt busslinjenät i innerstan. Keolis räknar med att börja köra den 19 juni.

  • Publicerad 12:52, 20 feb 2015

Efter torsdagens beslut i Stockholms stads trafiknämnd menar Keolis att det i princip är klart att man får igenom sitt förslag till ändrat busslinjenät i Stockholms innerstad.

– Om staden säger ja, då får vi ja från SL och då börjar vi köra, säger Mats Westerberg, projektledare Nytt linjenät 2015 på Keolis.

Det nya linjenätet innebär stora förändringar på Östermalm, vilket Östermalmsnytt berättat om tidigare. Den 19 juni, i samband med att man går över till sommartidtabell, dras linjerna om. Flera läsare har hört av sig till tidningen för att man är missnöjd med de nya linjerna, de ändrade sträckningarna och hållplatserna som ska tas bort. Men på Keolis har fler positiva hört av sig.

– De allra flesta tycker det är bra. I dagsläget står det 14 - 1 till de som är positiva jämfört med dem som är negativa, säger Mats Westerberg.

Vad säger ni till de som trots allt är oroliga?

– När man förändrar ett kollektivtrafiknät, då gör man det för att många ska få det bättre. Tyvärr får inte alla det bättre, utan några kommer att få det sämre. Det är det som är kollektivtrafikens styrka, och svaghet.

Hur överklagar man beslutet?

– Det går inte att överklaga beslutet. Om man har synpunkter kontaktar man SL:s trafikförvaltning och framför sina åsikter.

Noggranna mätningar

De läsare som hört av sig till Östermalmsnytt har framförallt klagat på hållplatser som försvinner, till exempel den på Linnégatan. Istället får resenärer gå till annan hållplats, som kan ligga 200 till 300 meter därifrån.

Hur långt ska man ha till närmaste busshållplats?

– Enligt de riktlinjer som vi jobbar efter ska man inte ha längre än 400 meter till en busshållplats i Stockholms innerstad, säger Mats Westerberg, på Keolis.

Vad säger ni till äldre, som har svårt att gå och alltid bott bredvid sin hållplats?

– Vi följer de kriterier som finns. Vi tar inte bort busshållplatser som är välanvända. Vi har gjort noggranna mätningar av antalet på- och avstigande. Om man tar Linnégatan som exempel, så försvinner busshållplatsen mellan Narvavägen och Sturegatan. Men den har inget högt antal resande. Vi gör det här för att resandet med buss ska bli så effektivt som möjligt för så många passagerare som möjligt.

Har du några tips på hur man klarar övergången?

– Vi kommer att gå ut med en massiv informationskampanj under våren, så jag rekommenderar att man tar del av den informationen. Är man osäker kan man börja med stombusslinjerna 1-4 som förblir oförändrade.

Hur lång tid tar det innan vi vänjer oss vid allt det nya?

– Det beror på hur ofta man reser och var man reser.

Mer läsning

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om förändringarna.

Och här kan du läsa om alla förändringar på Östermalm.