”Klart värre i år än tidigare”

Nacka båtklubb i Svindersviken är en av de klubbar som märkt av stöldvågen av båtmotorer. Klubben funderar nu på att införa vakthållning även vintertid. – Att låsa fast grejerna hjälper inte mot en professionell tjuv, säger Peter Holm i klubbens hamnkommitté.

  • Publicerad 05:30, 23 aug 2019

Svindersvikens vatten glittrar i sensommarsol. Båtsäsongen lider mot sitt slut. Från 1 oktober börjar medlemmarna i Nacka båtklubb, med cirka 170 medlemmar, ta upp sina båtar på land.

I år sker det med en större oro och vaksamhet än tidigare. Bakgrunden är den kraftiga ökning av båtmotorstölder som Mitt i Nacka skrev om i förra veckan.

Henrik Sundholm, vice ordförande i Nacka båtklubb. Foto: Pekka Pääkkö

– Under de tio år jag har haft min båt här har det knappt hänt någonting. Men från förra hösten och under vintern blev vi av med två drev, tre utombordare och två växelhus, berättar Henrik Sundholm, vice ordförande i Nacka båtklubb.

Tog de dyraste motorerna

Av allt att döma visste tjuvarna exakt vad de var ute efter.

– Vid ett och samma tillfälle fick de med sig de två dyraste motorerna. De väger uppåt 200 kilo så jag vet inte hur de bar sig åt. De visste helt klart vad de skulle ta, säger Peter Holm som sitter i klubbens hamnkommitté.

Han uppskattar värdet på de stulna motorerna till runt 150 000 kronor vardera.

Kan tvingas gå vakt på vintern

För att historien inte ska upprepa sig, diskuterar Nacka båtklubb nu att börja med vakthållning även vintertid.

– Det är när båtarna står på land som det är lättast för tjuvarna att komma åt motorerna, konstaterar Henrik Sundholm.

– Vi tror på att ha närvaro på plats. Att låsa fast grejerna hjälper inte mot en professionell tjuv. Med dagens verktyg kapar du en kätting på 60 sekunder, säger Peter Holm.

Det finns ingenting du kan köpa som erbjuder ett riktigt skydd.

Rino Carlsson, sjöpolis

Den bilden bekräftas av Rino Carlsson, nationell samordnare för sjörelaterade stölder hos polisen. Han rekommenderar spårsändare, dna-skydd och olika märkningar – men medger att det inte är tillräckligt.

Polis Rino Carlsson om båtstölder

– Det finns ingenting du kan köpa som erbjuder ett riktigt skydd. Det som ger bäst effekt är att bygga ett nätverk av människor och hjälpa varandra genom båtsamverkan, säger han.

Smugglas ut ur landet

Enligt polisen är det internationella ligor som ligger bakom många av båtstölderna. Ligorna är på jakt efter moderna fyrtaktsmotorer. I de flesta fall smugglas stulna båtmotorerna ut ur landet.

– Vi vet att minst 70-80 procent av båtmotorerna lämnar Sverige. Troligen mer, säger Rino Carlsson.

Regeringen har gett honom och representanter från tullen och kustbevakningen i uppdrag att utreda hur man kan komma åt gränsöverskridande brottslighet som båtstölder på ett bättre sätt.

Nu vet vi vad som händer men har inga förutsättningar att kolla det.

Rino Carlsson, sjöpolis

– För att polisen ska få kolla en lastbil måste vi ha en skälig misstanke – det krävs i stort sett att vi har fått ett tips och är ganska säkra på att det finns något. Jag skulle önska att man kunde göra samma som vid nykterhetskontroller: vinka in var tredje eller var fjärde bil. Nu vet vi vad som händer men vi har inga förutsättningar att kolla det, säger Rino Carlsson.

Fakta

Så ökade stölderna

Båtar och motorer anmälda som stulna, 1 januari-15 augusti:

Nacka

2018: 11 båtar, 17 motorer

2019: 13 båtar, 44 motorer

 

Värmdö

2018: 7 båtar, 58 motorer

2019: 29 båtar, 108 motorer

Källa: Sjöpolisen
Visa merVisa mindre