Värmdö kommun har haft ett valfrihetssystem inom hemtjänsten med privata utövare och den kommunala hemtjänsten. Nu byts det systemet ut.

I stället upphandlar kommunen privat hemtjänst för specifika geografiska områden.

Ett av de nuvarande hemtjänstföretagen i kommunen, Värmdö kvalitativa hemtjänst, har överklagat upphandlingen och velat att den tas om. Men den 14 februari nekade Högsta förvaltningsdomstolen företaget prövningstillstånd. Därmed kan Värmdö kommun gå vidare och underteckna avtalen med två nya företag: Attendo och Saand service & omsorg.

Detta blir nu de enda två utövarna utöver den kommunala hemtjänsten. Kommunen delas upp i geografiska zoner där företagen och kommunen ansvarar för ett varsitt (se kartbild).

Överger valfriheten

– Det primära målet med upphandlingen har varit att kunna öka tryggheten för våra hemtjänsttagare samtidigt som vi skapar förutsättningar för en långsiktig ekonomisk hållbarhet samt hög kvalitet. Det är mycket glädjande att vi nu kan komma vidare i processen, säger Anna Lipinska (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande, i ett uttalande.

Avtalen med företagen är skrivna över två år från och med oktober 2022. När perioden är över ska det vara möjligt att förlänga avtalen i två år till.

Det nya hemtjänstsystemet innebär att Värmdö kommun överger LOV (lagen om valfrihet inom hemtjänsten).

LOV har möjliggjort för ett flertal privata hemtjänstutövare att etablera sig, men det har enligt kommunen inneburit problem. Många av företagen har haft svårt att få ekonomin att gå ihop och flera har gått i konkurs, vilket har varit svårt för personer med hemtjänst som tvingats byta.

Kommunen på öarna

– Vi har ställt höga krav i underlaget. Vi är jättenöjda med att ha fått in två nya utförare som tydligt visat att de har utvecklade rutiner och arbetssätt för sina verksamheter. Att Värmdö kommun även fortsättningsvis kommer att utföra hemtjänsten inom ett område beror på att vi där inte fick in några anbud som motsvarade kvalitetskraven, berättar Mahria Lövkvist, vård- och omsorgschef, i ett uttalande.