Torpet är illa nedgånget i dag. Foto: Lars Hannéll

Klart: Torpet Nybygget ska rivas

Torpet Nybygget i Lövsta rivs. Beskedet kom på måndagen från staden. Ett dråpslag för Hässelby hembygdsförening som i år slopade sitt årliga byggnadsvårdspris för en räddningskampanj för 1800-talstorpet.

  • Publicerad 16:24, 25 mar 2021

I måndags gav fastighetsdirektören Anders Kindberg hembygdsföreningen beskedet: 1800-talstorpet Nybygget norr om golfbanan i Lövsta rivs. En kalldusch för hembygdsföreningen som i år hade slopat sitt årliga byggnadsvårdspris, som delas ut till någon som bevarat ett hus på ett föredömligt sätt, för att i stället genomföra en räddningskampanj för Nybygget.

– Nybygget som är nästan 160 år står och förfaller och hotet om rivning är överhängande. Torpet tillhör Hässelbys historia och bör bevaras. Allt annat är kulturvandalism. Med rätt hyresgäst kan Nybygget dessutom bli ett attraktivt besöksmål, sade hembygdsföreningens ordförande Lars Hannéll i ett pressmeddelande innan fastighetsdirektörens rivningsbesked.

Diskussion med staden

Torpet ägs av Stockholms stad och i somras skrev Mitt i om intressenter som ville hyra torpet och eventuellt renovera det. Men detta sade fastighetskontoret då nej till. Byggnaden ansågs inte lämplig att hyra ut som bostad eftersom den saknar vatten och avlopp.

Hembygdsföreningen kommer i år att lämna över en tavla till stadsdelsnämndens ordförande Bo Arkelsten (M) med ett foto av torpet och en motivering till varför man ansåg att det skulle bevaras.

Torpet Nybygget vid Lövsta i slutet av 1800-talet. Fotot finns med på den tavla som hembygdsföreningen vill ge stadsdelsnämndens ordförande. Foto: Hässelby hembygdsförenings arkiv

Här bodde lantarbetare från Riddersvik

Torpet Nybygget byggdes troligen kring 1860 enligt mantalslängderna. Torpet består av två stugor.

Byggnaderna har sedan 1950-talet varit utarrenderade för trädgårdsbruk och som bostad till lantarbetare på Riddersvik.

Källa: Hässelby hembygdsförening

Visa merVisa mindre