SKROTADE. Tellus Towers kommer inte att byggas vid Telefonplan. Foto: SSM/Wingårdhs

Beslutat: Tellus Towers skrotas

Nu är det klubbat. Tellus Towers skrotas. Så här vill staden bygga istället.

  • Publicerad 10:45, 25 sep 2020

I förra veckan kom beskedet att stadsbyggnadskontoret föreslog att Tellus Towers, på 78 respektive 58 våningar, vid Telefonplan fimpas och att man istället borde jobba vidare med att bygga mellan 5–10 höga hus på omkring 20–30 våningar. Anledningen var främst tornens påverkan på riksintresset Stockholms innerstad och kulturmiljön.

Förslaget: Tellus Towers skrotas

Och i går klubbades den nya inriktningen igenom i stadsbyggnadsnämnden.

– Vi delar stadsbyggnadskontorets uppfattning, att den här typen av skyskrapor inte är möjliga på den här platsen. Det som nu har presenterats är att utreda vidare en ensemble av höga hus på platsen och då kan vi ändå uppnå 1 000 bostäder, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, om beslutet.

Enligt honom var det ingen idé att gå vidare med de höga tornen då de, enligt stadsbyggnadskontorets bedömning, strider mot gällande regelverk.

Stjärnarkitekten kritisk till att skrota Tellus Towers

– Därför är det bättre att stoppa den delen innan det går ännu längre och vi lägger tid och resurser på något som ändå inte kan bli av. Då är det bättre att vi går vidare med den stadsutvecklingen som kontoret föreslår. Det finns andra platser att bygga riktigt höga hus på i Stockholm.

Vilka platser syftar du på då?

– Vi har till exempel identifierat Kista-området som en plats där vi har möjlighet kluster av höga hus. Där är riksintresset och kulturmiljön redan prövat och då blir det ett enklare genomförande. Inom Moderaterna tycker vi att riktigt höga hus hör hemma vid stadens inlopp och brofästen, säger Joakim Larsson.

Hur ser du på utveckling vid Telefonplan nu?

– Min vision är att Telefonplan ska bygga vidare på den attraktiva stadsdel som det börjar att bli, så det blir en stadsdel som präglas av en levande stadsmiljö. De signalerna har vi skickat till stadsbyggnadskontoret nu och så får de återkomma med ett förslag där vi vill se en ensemble av höga hus. Men vad det landar i i slutändan återstår att se, säger Joakim Larsson.

I beslutet gjordes ett tillägg, att nämnden vill se det omarbetade förslaget innan det går ut på samråd.

Socialdemokraterna, Västerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för kontorets förslag.

Men de grönblåa var inte eniga. Centerpartiet röstade mot kontorets förslag och ville gå vidare med Tellus Towers, en fråga de stridit för länge.

– Det är ett tråkigt beslut. Jag hade gärna sett att vi samlat hade krokat arm och utmanat regelverket. Vi har tyckt och tycker att det är viktigt att vi fortsätter att bygga högt för att det är det bästa sättet att bygga effektivt. Det här beslutet är ett direkt avskräckande exempel för de som vill bygga högt och med nydanande arkitektur, säger Fredrik Lindståhl (C), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

– Vi kommer se över möjligheterna att bygga det här någon annanstans och kommer jobba aktivt för att hitta nya platser.

Byggherrens kommentar

Byggherren SSM har enligt bolaget jobbat med Tellus Towers i 15 år och plöjt ner 153,8 miljoner kronor att få till skyskraporna. Så här kommenterar de beslutet i ett pressmeddelande:

– I grunden är det därför positivt att det nu finns ett beslut om att fortsätta driva detaljplanen, om än i en annan form. SSM ser därför fram emot att så snart som möjligt förnya den markanvisning vi har med Stockholms stad och därefter fortsätta med det goda samarbete vi haft med staden avseende centrala Telefonplan, säger Mattias Lundgren, koncernchef & vd på SSM i ett uttalande.

Visa merVisa mindre